Στασιμότητα, αλλά και χωρίς καμία διάθεση να… φύγει προς τα κάτω είναι η ανάγνωση των τελευταίων συνεδριάσεων στο Χρηματιστήριο. Στην άκρη του μυαλού των εμπλεκομένων περί τα χρηματιστηριακά ωστόσο, υπάρχει η ανησυχία, αυτή η κατάσταση της αναμονής να συνεχιστεί.

Να συνεχιστεί επί μακρό διάστημα, μέχρι και τον Απρίλιο, τότε που η Eurostat θα ανακοινώσει τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα στη χώρα μας το 2013 και για το οποίο οι προσδοκίες είναι να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με την εκτίμηση της ίδιας της Ευρώπης να κάνει λόγο για… 3,9 δισ.ευρώ. Και όχι μόνο αυτό.

Μετά τις ανακοινώσεις περί πλεονάσματος, το κλίμα ενδέχεται να στραβώσει άτσαλα, διότι ακολουθούν οι Ευρωεκλογές με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν ως πρώτο κόμμα την αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα.

«Πάσει θυσία χρειάζονται καλά νέα και μάλιστα γρήγορα», σχολιάζουν τραπεζικές πηγές, «προκειμένου να αποτραπεί η για μεγάλο διάστημα απαξίωση του Χρηματιστηρίου»

Δεν είναι τυχαίο ότι οι συναλλαγές τείνουν να σταθεροποιηθούν κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ με αποκορύφωμα της… περιφρόνησης τη συνεδρίαση της Δευτέρας, που ο καθαρός τζίρος ήταν ο χαμηλότερος για φέτος, μόλις 40 εκατ. ευρώ. Τα 60 εκατ. ευρώ καθαρές συναλλαγές της χθεσινής μέρας δεν αλλάζουν σε τίποτα την εικόνα της αδιαφορίας εκ μέρους των ξένων, οι οποίοι περιμένουν πιο χειροπιαστά δείγματα επιστροφής στην ανάκαμψη, αλλά και διευθέτησης του Ελληνικού χρέους.

Αναλύσεις

Η Eλλάδα θα ξεπεράσει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, εκτιμά σε έκθεσή της η RBS, στην οποία βλέπει ως βασικό σενάριο την εισαγωγή σε τρίτο πρόγραμμα διάσωσης με μερική ανάκτηση της πρόσβασης στις Αγορές. Ο διεθνής οίκος σημειώνει ότι η εξέλιξη αυτή είναι θετική, αλλά παράλληλα δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για συγκρούσεις με την τρόικα. Παράλληλα, προειδοποιεί ότι απαιτήσεις για περαιτέρω μέτρα θα οδηγήσουν σε κατάρρευση την κυβέρνηση και σε νέες εκλογές.

Τη Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, θα αρχίσουν τις συζητήσεις με τις Ελληνικές Αρχές, τα μέλη της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με επικεφαλής τον Πολ Τόμσεν, μαζί με εκπροσώπους της ΕΕ και τη ΕΚΤ, δήλωσε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Άντζελα Γκαβίρια. “Οι Ευρωπαίοι αφήνουν το Σαμαρά μετέωρο»” σχολιάζει το Bloomberg, λέγοντας πως το πιθανότερο είναι να περιμένει η Ευρωζώνη μέχρι τον Αύγουστο για να ασχοληθεί με το Ελληνικό θέμα”.

“Οποιαδήποτε συζήτηση για ενδεχόμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ή περαιτέρω δανειακή βοήθειας παραπέμπεται για μετά τις εκλογές, ωστόσο το πρωτογενές πλεόνασμα θα λύσει τα χέρια του Σόιμπλε”. Όπως σημειώνει το “Der Spiegel”, στόχος του Σόιμπλε είναι να στείλει ένα μήνυμα αλληλεγγύης προς τους Έλληνες και να καταστήσει σαφές πως μπορούν να υπολογίζουν σε περαιτέρω στήριξη μετά τις εκλογές. Χωρίς μια τέτοια προοπτική ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβλέπει τον κίνδυνο ενίσχυσης ριζοσπαστικών κομμάτων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην διάλυση του Κυβερνητικού συνασπισμού στην Ελλάδα και σε μια αναζωπύρωση της “Ευρωκρίσης”.

Ομόλογα

Το ερώτημα που τίθεται είναι για ποιο λόγο υπάρχει αντίδραση στα ομόλογα και όχι στις μετοχές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Το Χ.Α., όπως σχολιάζουν τραπεζικές πηγές, βρίσκεται σε διαρκή αντίδραση από τα χαμηλά του περασμένου Αυγούστου, με αποκορύφωμα τις 1.306 μονάδες τον Ιανουάριο.

Στα ομόλογα, η κατεύθυνση που παίρνουν τα funds και οι επενδυτές που τοποθετούνται, έχουν υπ όψιν τους τα μάκρο. Και τα μάκρο στην Ελλάδα αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν την περίοδο αυτή. Δεν αποκλείουν δε, front runing ενόψει κάποιας ή κάποιων αναβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Αν συμβεί αυτό, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, η έξοδος της χώρας στις αγορές θα επισπευστεί πριν από τις Ευρωεκλογές. Ταυτόχρονα, πριν από τις Ευρωεκλογές θα πραγματοποιηθεί και η αύξηση κεφαλαίου της Εurobank, η οποία θα αποτελέσει τον οδηγό για την έξοδο της χώρας στα διεθνή χρηματοπιστωτικά κέντρα για την άντληση ποσού μέχρι 3 δισ. ευρώ για πέντε χρόνια και με προσδοκώμενο επιτόκιο κάτω του 5%. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων υποχωρούν στο 7,56%, λιγότερο από 10 μονάδες βάσης πάνω από τα χαμηλότερα επίπεδά τους από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τον Μάρτιο του 2012.

Τζίρος

Η μεγάλη αύξηση στους όγκους συναλλαγών σε ελληνικά ομόλογα και μία πρώτη επανεμφάνιση των ασφάλιστρων του (ελληνικού) χρέους αποτελούν περαιτέρω ενδείξεις βελτίωσης μίας αγοράς που ήταν κάποτε στο έλεος των αποκαλούμενων αρπακτικών κεφαλαίων (vulture funds) που είναι γνωστά για την επιδίωξη υψηλών αποδόσεων από τίτλους που έχουν καταρρεύσει.

Οι όγκοι συναλλαγών τις πρώτες πέντε εβδομάδες του έτους ανήλθαν σε 546 εκατομμύρια ευρώ, περίπου το 36% του όγκου για το σύνολο του 2013 και σχεδόν όσο ο ετήσιος όγκος του 2012, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας. Τα ελληνικά ομόλογα αναφοράς προσέλκυσαν έναν ευρύτερο όμιλο επενδυτών και όχι μόνο τις εγχώριες τράπεζες και τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) που επιδιώκουν μεγάλες αποδόσεις, ενώ οι φετινές εντάσεις στις αναδυόμενες αγορές υποδηλώνουν ότι και επενδυτές που τοποθετούνται στις αναπτυσσόμενες χώρες έχουν τώρα επίσης στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα.

Φέτος επίσης σημειώθηκε η επανεμφάνιση τιμών για ασφάλιστρα από τον κίνδυνο του ελληνικού χρέους (credit default swaps, cds)- τελευταία ήταν περίπου στις 490 μονάδες βάσης – αν και η εταιρεία Markit που παρέχει τα σχετικά στοιχεία ανέφερε ότι οι τιμές για τα CDS αυτήν τη στιγμή είναι μόνο ενδεικτικές. Η αγορά των CDS είχε καταρρεύσει στην πραγματικότητα μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Όλα αυτά έχουν σχέση με το ότι οι επενδυτές έχουν και πάλι ενδιαφέρον για συναλλαγές σε ελληνικά ομόλογα», δήλωσε το στέλεχος της τράπεζας ING Αλεσάντρο Τζιασάντι.

Facebook Comments