Αύξηση για τέσσερις συνεχόμενους μήνες και συνολικά κατά 5,1% παρουσίασαν τα έσοδα του ΙΚΑ στο τρίτο τετράμηνο του 2013 για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερα χρόνια συνεχών απωλειών που έφτασαν στο 30,1% (-1,571 δισ. ευρώ), σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημο­σίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής κατά την έγκριση διορισμού στη θέση του προέδρου του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων του Ν. Φράγκου, ο υπουργός δήλωσε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί (διασταυρώσεις μεταξύ των εισφορών που δηλώνονται και εκείνων που πληρώνονται όπου είχε εντοπιστεί απόκλιση 1 δισ., επιβολή του προστίμου των 10.550 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο, ενιαία δήλωση εισφορών, έλεγχοι στις πληρωμές συντάξεων κ.α.) ενισχύουν τους πόρους και τη βιωσιμότητα των Ταμείων.

Τα έσοδα του ΙΚΑ, στο τρίτο τετράμηνο του 2013, έφτασαν τα 3,648 δισ., έναντι 3,472 δισ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012, τερματίζοντας την τετραετή καθοδική πορεία (-15,7% το 2011 και -13,4% το 2010). Τα έσοδα παραμένουν, ωστόσο, χαμηλότερα σε σύγκριση με τις εισπράξεις του 2009 (πριν από το ξέσπασμα της κρίσης) καθώς στο αντίστοιχο τρίμηνο ήταν 5,219 δισ. ευρώ.

Ο Γ. Βρούτσης, υπογραμμίζοντας ότι η απειλή του προστίμου έφερε κύμα μετατροπής της «μαύρης εργασίας» σε νόμιμες θέσεις εργασίας, εκτίμησε ότι «το γύρισμα της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και η εκρίζωση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας σε συνδυασμό με την ανασυγκρότηση του συστήματος δημιουργούν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω βελτίωση των εσόδων και της βιωσιμότητας των Ταμείων».

Facebook Comments