Ενδιαφέρον από Κίνα & Εμιράτα για ενέργεια, τουρισμό, κατασκευές

MarketNews

Ενδιαφέρον από Κίνα & Εμιράτα για ενέργεια, τουρισμό, κατασκευές, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και των κατασκευών σχεδιάζουν να επενδύσουν το προσεχές διάστημα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), σύμφωνα με αναφορές υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε συνομιλία του με δημοσιογράφους.

Συγκεκριμένα, ενδέχεται να ανακοινωθούν μία έως τρεις επενδύσεις τον Απρίλιο κατά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής Ελλάδας – ΗΑΕ, ενώ υψηλό διατηρεί το ενδιαφέρον της για την ελληνική αγορά και η Κίνα, δίνοντας έμφαση στις υποδομές.

Το ίδιο στέλεχος ανέφερε σήμερα ότι το ενδιαφέρον από την Κίνα και τα Εμιράτα διατηρείται ζεστό για την τοποθέτηση επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα μας, ενώ θεωρείται αισιόδοξο ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κίνα και το Κατάρ συνεχίζουν τις συνομιλίες τους με τη χώρα μας για τη συμμετοχή τους στο Επενδυτικό Ταμείο.

Στο μεταξύ, όπως είπε ο ίδιος, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για το «Ελ. Βενιζέλος» από την κινέζικη Shenzhen Airlines, ενώ για τον διαγωνισμό του Ελληνικού, εκτιμάται ότι τρεις θα είναι οι προτάσεις που θα προχωρήσουν: η ισραηλινή Elbit, η βρετανική London & Regional Properties και η ελληνική Lamda Development.

Η προσέλκυση και νέων επενδύσεων στην Ελλάδα από τα Εμιράτα θα είναι το βασικό θέμα στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχει, εκ νέου τις επόμενες μέρες, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότης Μηταράκης, με τον υπουργό Επικρατείας των ΗΑΕ, Σουλτάν Αλ Τζάμπερ.

Σημειώνεται ότι στο πρόσφατο ταξίδι του υφυπουργού Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκη, στην Κίνα διατυπώθηκαν συγκεκριμένες ενστάσεις σχετικά με τη βελτίωση του προγράμματος της «άδειας παραμονής» στη χώρα μας υπηκόων άλλων χωρών. Από την πλευρά της Κίνας επισημάνθηκε ότι οι επενδυτές στην ελληνική κτηματαγορά ενδιαφέρονται και για την έκδοση διαβατηρίου, ενώ ζητούν να έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν προς ενοικίαση, για κάποιο διάστημα, το ακίνητο που αγόρασαν.

Ακόμη, σήμερα το απόγευμα, το υπουργείο Ανάπτυξης συγκάλεσε σύσκεψη όλων των συναρμόδιων φορέων προκειμένου να γνωστοποιήσει την πρότασή του, να γίνει «επισπεύδων» για τον διαγωνισμό που αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και όχι ο ΑΔΜΗΕ. Η επένδυση είναι της τάξης των 700 εκατ. ευρώ και θα διενεργηθεί μέσω της διαδικασίας ΣΔΙΤ.

Σε ό,τι αφορά στο λιμάνι του Πειραιά, το ίδιος στέλεχος σχολίασε σήμερα ότι οι Κινέζοι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για όλα τα λιμάνια της χώρας σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών γραμμών. Μάλιστα, το ίδιος στέλεχος σημείωσε τη σημασία των ΣΔΙΤ και για την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου.