Εν αναμονή της αυριανής απόφασης της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης, θα επιχειρήσουμε να δούμε κάποια στοιχεία προκειμένου να εξετάσουμε τις πιθανότητες για μια μείωση επιτοκίων.

Αρχικά θα ξεκινήσουμε από την προηγούμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 7 Μαρτίου. Οι αγορές είχαν ξεκινήσει αρκετές μέρες πριν να προεξοφλούν μια μείωση επιτοκίων καθώς οι ευρωπαϊκή αλλά και η γερμανική οικονομία εμφάνιζαν σημάδια επιβράδυνσης. Τελικά ο Mario Draghi, δεν άλλαξε κάτι και έδωσε την ευκαιρία για κέρδη σχεδόν 200 pips στην ισοτιμία.

Παρόλα αυτά όμως, οι επενδυτές ξεκίνησαν έναν νέο γύρο πιέσεων στην ισοτιμία καθώς συνέχισαν να προεξοφλούν τη γενικότερη αδυναμία της Ευρωζώνης. Έχει ενδιαφέρον να δούμε την κατάσταση της Ευρωπαϊκής οικονομίας ένα μήνα αργότερα και αν τα νέα στοιχεία θα μπορούσαν αν επιφέρουν αλλαγή της νομισματικής πολιτικής αύριο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στον παραπάνω πίνακα της Markit, είναι εμφανές ότι η μεταποίηση σημειώνει συνεχή πτώση. Στη Γερμανία βρίσκεται σε χαμηλό δυο μηνών ενώ στην Ολλανδία βρίσκεται σε χαμηλό 10 μηνών και στην Ιρλανδία σε χαμηλό 14 μηνών.
Η μεταποίηση σημειώνει επιβράδυνση καθώς η μείωση του εισοδήματος περιορίζει και τις εργοστασιακές παραγγελίες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται σε φάση εξαιρετικά αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης, αλλά εκτιμούμε ότι ακόμα δεν έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες για μια μείωση επιτοκίων.

Αν αυτό επιβεβαιωθεί, το σενάριό μας είναι το εξής: άνοδος της ισοτιμίας μέχρι και την περιοχή του 1,2970-1,3000 και στη συνέχεια νέος γύρος πιέσεων με στόχο η πτώση της ισοτιμίας να μπορέσει να προκαλέσει τις συνθήκες για τη μείωση των επιτοκίων.

 

Χρήστος Αλωνιστιώτης, DailyFX Market Analyst

Facebook Comments