Μισθούς και άδειες θα κόψουν οι ημικρατικοί οργανισμοί από τους υπαλλήλους τους για τις χιλιάδες εργατόωρες που χάθηκαν λόγω των απεργιών.

Οι διοικήσεις της ΑΗΚ, της Cyta και της Αρχής Λιμένων προχωρούν, είτε μονομερώς, είτε σε συνεννόηση με τις συντεχνίες, σε αποκοπή των χαμένων ωρών εργασίας ή σε αφαίρεση ημερών από την ετήσια άδεια του προσωπικού που έχει απεργήσει.

Στην Αρχή Ηλεκτρισμού για τις απεργίες των 11 ωρών (μία 7ωρη, μία μονόωρη και μία 3ωρη) από τους 2200 υπαλλήλους χάθηκαν περίπου 24 χιλ. εργατόωρες.

Σύμφωνα με τον το διοικητικό σύμβουλο της ΑΗΚ Γιάννο Αθηαινίτη, ο οργανισμός σε συνεννόηση με τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων αποφάσισε όπως αφαιρεθεί από τον κάθε απεργό ίσος αριθμός ημερών από την ετήσια του άδεια, με βάση το σύνολο των εργάσιμων ωρών που έχουν χαθεί στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων.

Εξήγησε ότι η απόφαση αυτή ήταν αποτέλεσμα της αποδοχής από πλευράς εργαζομένων να παραμείνει προσωπικό ασφαλείας κατά τη διάρκεια της 7ωρης στάσης εργασίας για να ελαχιστοποιηθεί η ταλαιπωρία νοικοκυριών και επιχειρήσεων από ενδεχόμενη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Η διευθέτηση αυτή, σημείωσε ο κ. Αθηαινίτης, ήταν θέμα κοινών συνεννοήσεων και η διοίκηση τη σέβεται και θα την εφαρμόσει.

Ο κ. Αθηαινίτης σημείωσε, ωστόσο, ότι η διεύθυνση της αρχής θα προχωρήσει σε ανάλογη αποκοπή από το μηνιαίο μισθό Φεβρουαρίου του προσωπικού που συμμετείχε στην αυθόρμητη τρίωρη στάση εργασίας.

Στη Cyta απέργησαν σχεδόν όλοι οι υπάλληλοι πλην 101 ατόμων που ήταν διαθέσιμα ως δυνάμεις ασφαλείας ενώ ένας μικρός αριθμός υπαλλήλων βρισκόταν σε προγραμματισμένη άδεια.

Το σύνολο των εργατοωρών που χάθηκαν ανέρχεται περίπου στις 38 χιλ. ώρες. Το προσωπικό της αρχής κατήλθε συνολικά σε 12 ώρες στάσης εργασίας, δύο τρίωρες και μία 7ωρη.

Το σύνολο των αποκοπών από το μηνιαίο μισθό Φεβρουαρίου αναμένεται, αν ληφθεί σχετική απόφαση από το ΔΣ να ανέλθει, σύμφωνα με το Γιώργο Κουφάρη, αναπληρωτή ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή της Cyta, στις €263,8 χιλ. Διευκρίνισε ότι κατά μέσο όρο οι υπάλληλοι της αρχής αμείβονται με €7 την ώρα.

Στην Αρχή Λιμένων Κύπρου οι εργαζόμενοι που κατήλθαν σε απεργία ήταν 184 με το σύνολο των εργατοωρών που χάθηκαν να υπολογίζονται στις 1500.

Η εκ των ανώτερων λειτουργών του τμήματος προσωπικού της ΑΛΚ Μαρία Ιωακείμ, ανέφερε ότι τελική απόφαση σε σχέση με την αποκοπή μισθών ή αφαίρεση από την ετήσια άδεια των απεργών θα λάβει το ΔΣ.

Ο Παντελής Σταύρου ΓΓ της ΟΜΕΠΕΓΕ ΣΕΚ, στις τάξης της οποίας υπάγονται οι πλείστοι εκ των εργαζομένων της ΑΛΚ, δήλωσε στη StockWatch ότι η συντεχνιακή πλευρά, ως θέμα αρχής και πρακτικής δεν αξιώνει πληρωμή των χαμένων ωρών εργασίας σε περίπτωση 24ωρης απεργίας.

«Μόνο αν η πρόκληση απεργίας είναι καθαρά ευθύνη της εργοδοτικής πλευράς, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των συγκοινωνιών που οι εταιρείες δεν καταβάλλουν τα δεδουλευμένα μεροκάματα του προσωπικού, απαιτείται πληρωμή των χαμένων ωρών εργασίας», διευκρίνισε ο κ. Σταύρου.

Facebook Comments