Το Κυπριακό στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας Ομπάμα - Ερντογάν

MarketNews

Το Κυπριακό στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας Ομπάμα - Ερντογάν, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Το Κυπριακό βρέθηκε, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν χθες το βράδυ ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο  τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, «ο πρόεδρος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τον εποικοδομητικό ρόλο του στην Κύπρο, για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για διευθέτηση».

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, «ο πρόεδρος Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά σήμερα (χθες) με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ερντογάν για μια σειρά διμερών και περιφερειακών θεμάτων.

Ο πρόεδρος επιβεβαίωσε την αξία που αποδίδει σε μία ισχυρή και αμοιβαίου σεβασμού διμερή σχέση με την Τουρκία και εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία μπορεί να επιδείξει ηγετικό ρόλο στον κόσμο μέσω θετικής εμπλοκής».

Επιπλέον, οι δύο άνδρες «συμφώνησαν στη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης παρουσίας τρομοκρατών στη Συρία και στο κοινό συμφέρον για τη συνέχιση των προσπαθειών για προώθηση μίας πολιτικής λύσης στη συριακή σύγκρουση».

Ακόμη, «συζήτησαν τη σημασία να ενθαρρυνθεί η Βαγδάτη και το Ερμπίλ να βρουν κοινό έδαφος σε θέματα ενέργειας και να υποστηρίξουν τη συμφωνία που θα επιτύχουν», καθώς και «να ολοκληρωθεί ταχέως η συμφωνία εξομάλυνσης (των σχέσεων) με το Ισραήλ».

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, οι δυο ηγέτες «συζήτησαν την ανάγκη για σθεναρή, βιώσιμη και ισοζυγισμένη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και ο πρόεδρος σημείωσε τη σημασία των χρηστών πολιτικών που είναι ριζωμένες στον κανόνα του δικαίου για τον καθησυχασμό των χρηματοπιστωτικών αγορών, την υπόθαλψη ενός προβλεπτού επενδυτικού περιβάλλοντος, την ενδυνάμωση διμερών σχέσεων και το όφελος για το μέλλον της Τουρκίας».