Θέμα μείωσης του εργατικού κόστους στα πλοία έθεσαν οι ακτοπλόοι, στη συνάντησή τους με τα μέλη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), που πραγματοποιήθηκε με αντικείμενο την υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που έληξαν στα τέλη του 2013.

Σύμφωνα με στελέχη της ΠΝΟ, στη συνάντηση τέθηκε για πρώτη φορά θέμα εφαρμογής ατομικών συμβάσεων εργασίας, μείωσης των μισθών του ξενοδοχειακού προσωπικού κατά 15% και μείωσης κατά το ήμισυ του ημερομισθίου, γι αυτούς που κάνουν αντικαταστάσεις συναδέλφων τους στα πλοία και σε αυτούς που βρίσκονται σε άδεια.

Η διοίκηση της ΠΝΟ απέρριψε ομόφωνα τις προτάσεις του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).

Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) Αντώνης Νταλακογιώργος κατήγγειλε τις «προκλητικές αξιώσεις των εφοπλιστών» και απέρριψε κατηγορηματικά τις θέσεις τους. Τόνισε ότι η κατάρρευση της ακτοπλοΐας τα τελευταία χρόνια οφείλεται στο καθεστώς της απελευθέρωσης, με τραγικές συνέπειες για τα νησιά και τους κατοίκους τους, καθώς έχει συρρικνωθεί ο ακτοπλοϊκός στόλος και τα δρομολόγια, ενώ έχει καταργηθεί η 10μηνη λειτουργία και η επάνδρωση των ακτοπλοϊκών πλοίων.

Το γεγονός αυτό συνιστά την απόλυτη αποτυχία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον ευαίσθητο και νευραλγικό τομέα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, πρόσθεσε ο κ. Νταλακογιώργος και επεσήμανε τον κίνδυνο δημιουργίας μονοπωλιακών καταστάσεων στον χώρο της ακτοπλοΐας, που θα έχει δυσμενέστατες συνέπειες σε όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα αλλά και στη ναυτική εργασία.

Εξάλλου, αναφορικά με το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στην ακτοπλοΐα και στην ποντοπόρο ναυτιλία, που έχουν λήξει, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης -σε συνάντηση που είχε χθες με τη διοίκηση της ΠΝΟ- εξέφρασε την πρόθεσή του να μην αλλάξει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και κάλεσε τα μέλη του σωματείου των ναυτικών να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι των συνομιλιών με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας και της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, προκειμένου να μπορέσουν να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση και εργασιακή συμφωνία.

Facebook Comments