Με μικρή άνοδο και η Ευρώπη

MarketNews

Με μικρή άνοδο και η Ευρώπη, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Οι ευρωαγορές πήραν σήμερα το σήμα από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, τη Wall Street, καθώς κατάφεραν να κλείσουν σε θετικό έδαφος, πλην του γερμανικού DAX, παρά τις σημαντικές απώλειες που κατέγραφαν ενδοσυνεδριακά.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,24% στις 6.813 μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,42% στις 9.619 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,32% στις 4.355 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με απώλειες 0,02% στις 334,78 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι επτά σημείωσαν απώλειες.

Πάντως, οι δεν έλειψαν οι ρευστοποιήσεις, καθώς ο δείκτης PMI υπηρεσιών και μεταποίησης στην Ευρωζώνη υποχώρησε, δείχνοντας ότι η ανάκαμψη της οικονομίας του κοινού νομίσματος είναι ακόμη εύθραυστη. Παράλληλα, αρνητικά επιδρά και η μείωση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Κίνα.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές έχουν πλέον κατά νου ότι η Federal Reserve, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην αύξηση των επιτοκίων, τα οποία βρίσκονται κοντά στο μηδέν για πολλούς μήνες. Άλλωστε τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιανουαρίου της Fed, δείχνουν ότι συζητήθηκε το θέμα της αλλαγής της δέσμευσης για διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα του βασικού επιτοκίου της.

Στο ταμπλό, απώλειες 8,3% σημείωσε η ΒΑΕ, η μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα μειωθούν κατά 5% με 10% το 2014, εξαιτίας της μείωσης των αμυντικών δαπανών των ΗΠΑ.

Με απώλειες 5,4% και η TUI, η οποία κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση από τον περασμένο Αύγουστο. Η Monteray Enterprises σκοπεύει να πουλήσει το μερίδιο του 15,7% που κατέχει στον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό τουριστικό πάροχο της Ευρώπης, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Στον αντίποδα η Technip κατέγραψε κέρδη 9%, ήτοι τη μεγαλύτερη άνοδο από τον περσινό Απρίλιο, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το περιθώριο λειτουργικού κέρδους από τις δραστηριότητες της θα είναι τουλάχιστον 12% το 2014 και 15-17% το 2015.

Τα στοιχεία για τον ιδιωτικό κλάδο της ευρωζώνης αποδείχθηκαν κατώτερα των προσδοκιών, καθώς ο σύνθετος ΡΜΙ υποχώρησε το Φεβρουάριο στο 52,7 από 52,9 τον Ιανουάριο, που ήταν και το υψηλότερο επίπεδο 31 μηνών. Ο δείκτης για τον κλάδο μεταποίησης υποχώρησε στο 53, από 54 τον προηγούμενο μήνα και ο ΡΜΙ υπηρεσιών ενισχύθηκε οριακά στο 51,7 από 51,6 τον προηγούμενο μήνα.