Συμφωνία η οποία οδηγεί σε πρόωρες προεδρικές εκλογές πριν από το τέλος του 2014 υπέγραψαν ο πρόεδρος της Ουκρανίας και οι βασικοί ηγέτες της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης στη χώρα την Παρασκευή.

Οι εκλογές θα αποτελέσουν μέρος της πολιτικής διεξόδου από την κρίση την οποία διέρχεται η πρώην σοβιετική δημοκρατία τους τελευταίους μήνες.

Εντός 10 ημερών προβλέπεται ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η αλλαγή του εκλογικού νόμου και συνταγματικές αλλαγές οι οποίες θα περιορίζουν τις προεδρικές εξουσίες.

Η συμφωνία επήλθε μετά από πολύωρες συνομιλίες, στις οποίες μεσολάβησαν οι υπουργοί Εξωτερικών τριών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκεκριμένα της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας.

Οι επικεφαλής της γερμανικής και της πολωνικής διπλωματίας είχαν συναντήσεις με ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης, μετά τις οποίες η τελευταία ανακοίνωσε τη συμφωνία της με το σχέδιο πολιτικής διεξόδου, ενώ σύντομα αναμένεται και η αποφυλάκιση της φυλακισμένης ηγέτιδας της ουκρανικής αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο.

Facebook Comments