Την ώρα που οι πολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία οδηγούν τη χώρα με μαθητική ακρίβεια στο χείλος του γκρεμού, η οικονομία της έχει ήδη καταρρεύσει. Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τον οίκο Standard & Poor’s την περασμένη Παρασκευή (21.02.14) ήταν μόνο ένα ακόμη βήμα προς τα εκεί.

«Οφείλεται στη Ρωσία»

Από την αρχή του χρόνου η ουκρανική γρίβνα έχει χάσει 10% της αξίας της σε σχέση με το ευρώ, τα αποθέματα της χώρας σε συνάλλαγμα συρρικνώνονται. Το αποτέλεσμα είναι η διόγκωση του κρατικού χρέους, αφού ένα μεγάλο τμήμα των δανείων της γίνονται σε συνάλλαγμα. «Το ενδεχόμενο κατάρρευσης είναι απολύτως ρεαλιστικό», υποστηρίζει ο Θεοχάρης Γρηγοριάδης, επισκέπτης – καθηγητής στο Ινστιτούτο Ανατολικής Ευρώπης στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. «Το ότι δεν έχει ήδη συμβεί, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη Ρωσία. Αυτή ήταν και η λογική του πακέτου βοήθειας που πρότεινε ο Πούτιν στον Γιανουκόβιτς».

Η οικονομική κατάρρευση ήταν και ο λόγος που ο έκπτωτος πρόεδρος αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης της χώρας του με την ΕΕ τον περασμένο Νοέμβριο στο Βίλνιους της Λιθουανίας, υπενθυμίζει ο έλληνας οικονομολόγος.
Για τον Τόμας Μπάουμαν, επικεφαλής του τμήματος Ανατολικής Ευρώπης στο Γερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο η οικονομική κατάσταση στην Ουκρανία είναι δραματική.

«Στήριξη στην Ουκρανία»

«Η Ουκρανία διαθέτει αυτήν τη στιγμή τη δυνατότητα να πληρώσει εισαγόμενα προϊόντα για να καλύψει τις ανάγκες της για λιγότερο από δύο μήνες, δηλαδή γύρω στις 6 εβδομάδες», κρούει τον κώδωνα κινδύνου. Και όμως το οικονομικό δυναμικό της χώρας είναι πολύ μεγαλύτερο. Εκτός από πρώτες ύλες, όπως μαγνήσιο, νικέλιο, υδράργυρο και μαγγάνιο, η Ουκρανία ανήκει στις μεγαλύτερες στον κόσμο εξαγωγικές χώρες δημητριακών.

«Είναι χώρα με μεγάλο αγροτικό προσανατολισμό», σημειώνει ο Θεοχάρης Γρηγοριάδης. «Ενώ η αγροτική της οικονομία είναι ισχυρή στο κεντρικό και δυτικό τμήμα, στο ανατολικό κυριαρχεί η βαριά βιομηχανία. Το πρόβλημα εστιάζεται στην έλλειψη βιομηχανικών υποδομών, γι αυτό και οι ξένες επιχειρήσεις διστάζουν να κάνουν επενδύσεις. Εκτός αυτού υπάρχει μεγάλη διαφθορά και ανασφάλεια δικαίου.

Οι υπάρχουσες υποδομές είναι πεπαλαιωμένες, οι περισσότερες προέρχονται από τη σοβιετική περίοδο», αναφέρει ο έλληνες οικονομολόγος και προτείνει να καθίσουν στο τραπέζι η ΕΕ, το ΔΝΤ, η παγκόσμια Τράπεζα και η Ρωσία για να μην αφήσουν τη χώρα να καταρρεύσει.

Από την πλευρά του ο Τόμας Μπάουμαν πιστεύει ότι για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία η Ουκρανία προσφέρει μεγάλες επενδυτικές δυνατότητες λόγω των χαμηλών μισθών κυρίως στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Facebook Comments