Εμμένει η Τράπεζα της Ελλάδος στην αποτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών για τις συστημικές τράπεζες, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στην έκθεση της BlackRock, μετά το σχετικό δημοσίευμα των Financial Times.

Όπως προκύπτει από την ενημέρωση που πραγματοποίησε η TτΕ στις διοικήσεις των τραπεζών την προηγούμενη εβδομάδα, οι κεφαλαιακές ανάγκες από τα «τεστ αντοχής» της Βlack Rock υπολογίζονται στα 5,5 δισ. ευρώ.

Σημερινό δημοσίευμα των FT αναφέρει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κυμαίνονται στα 20 δισ. ευρώ.

Οι διαφορετικές εκτιμήσεις των δύο πλευρών αναμένεται να συζητηθούν στη συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος, με τους επικεφαλής της τρόικας.

Κύκλοι της ΤτΕ και τραπεζίτες εκτιμούν ότι πρόκειται καθαρά για πολιτική πίεση ενόψει της διαπραγμάτευσης. Τονίζουν δε, πως από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν ενημερωθεί οι τράπεζες για τα αποτελέσματά της. Αρκετά στοιχεία από αυτά που έδωσε η Black Rock στην ελληνική πλευρά, έχουν πιστοποιηθεί από την Ernst & Young και τη Rothrchild.

 

 

«Χάσμα» περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ φαίνεται πως χωρίζει την Αθήνα και την τρόικα αναφορικά με τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με την Ελλάδα να υπολογίζει τις επιπλέον ανάγκες κάτω από 6 δισ. ενώ η τριμερής εκτιμά ότι το ποσό ανέρχεται σε περίπου 15 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Όπως αναφέρουν οι FT, η διαφωνία είναι τόσο έντονη ώστε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει απειλήσει να δημοσιεύσει μονομερώς τις δικές του εκτιμήσεις, που τοποθετούν τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, εφόσον η Αθήνα επιμείνει στον υπολογισμό των 6 δισ.

Η όλη συζήτηση αφορά τους ελέγχους που έχει διενεργήσει στα τέσσερα μεγάλα ιδρύματα η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με την εταιρεία BlackRock. Η έκθεση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός της πρώτης εβδομάδας του Μαρτίου, κι ενώ σήμερα Δευτέρα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τον εκπροσώπους των δανειστών.

Όπως σημειώνουν οι FT, η ελληνική κυβέρνηση ήλπιζε πως θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μέρος του αποθέματος που είχε μείνει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις του καλοκαιριού προκειμένου να καλύψει χρηματοδοτικά κενά και να αποφύγει την ανάγκη ενός τρίτου πακέτου στήριξης.

Παρά ταύτα, εάν επικρατήσουν οι εκτιμήσεις της τρόικα, το αποθεματικό θα πρέπει να διατεθεί για τις ανάγκες των τραπεζών, καθιστώντας την Αθήνα αδύναμη στην προσπάθεια κάλυψης τυχόν χρηματοδοτικού κενού.

Facebook Comments