Εν μέσω έντονων διαβουλεύσεων για την επικείμενη φορολογική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, προβληματισμοί έχουν διατυπωθεί σχετικά με την πρόθεσή του να μειώσει τη φορολογία των επιχειρήσεων από το 35% στο 15%. Η συγκεκριμένη μείωση θα κοστίσει στην αμερικανική κυβέρνηση περίπου 2 τρισ. δολ., γεγονός που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα πρέπει να αυξήσει άλλους φόρους ή να καταργήσει τις φοροαπαλλαγές, για να αντισταθμίσει αυτήν την απώλεια εσόδων.

Σύμφωνα με το Businessweek, η πρόθεση του κ. Τραμπ να μειώσει την εταιρική φορολογία στο 15% είναι μη ρεαλιστική. Ο Αμερικανός πρόεδρος, που κάποτε υποστήριζε πως οι φόροι θα είναι ευνοϊκοί, ίσως να μην κατορθώσει να πραγματοποιήσει τη φορολογική του μεταρρύθμιση το 2017. Ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν αλλά και ο Μαρκ Σορτ, σύμβουλος του Τραμπ για κοινοβουλευτικά θέματα, εξέφρασαν πρόσφατα την αμφιβολία τους για την πρόθεση του Τραμπ να μειώσει τη φορολογία των επιχειρήσεων στο 15%. Στην προσπάθειά του, μάλιστα, να λάβει την έγκριση της προτεινόμενης φορολογικής μεταρρύθμισης, ο κ. Τραμπ αναζητά τη στήριξη των Δημοκρατικών.

Εντούτοις, το Businessweek επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμα ότι οι μειώσεις στη φορολογία που έχει εξαγγείλει ο Τραμπ θα εκτινάξουν το δημοσιονομικό έλλειμμα και θα παραβιάσουν συστάσεις που έχει κάνει το γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) για το φορολογικό σχέδιο του κ. Τραμπ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του CBO, που δημοσιεύτηκαν τον Ιούλιο το 2027, δηλαδή σε δέκα χρόνια από τώρα, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέλθει στα 720 δισ δολ. σε περίπτωση που εφαρμοστούν οι προτάσεις του κ. Τραμπ για τη φορολογική πολιτική. Αντιθέτως, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου είχε υπολογίσει ότι το σχέδιο του κ. Τραμπ θα αποφέρει πλεόνασμα ύψους 16 δισ. δολ. το ίδιο έτος. Η κυβέρνηση, όμως, του κ. Τραμπ δεν έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να αποδείξει με ποιον τρόπο η προαναγγελθείσα φορολογική μεταρρύθμιση δεν θα οδηγήσει σε αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και σε εκτίναξη του δημόσιου χρέους.

Σημειώνεται ότι, προς το παρόν, δεν έχει παρουσιαστεί επισήμως κάποιο προσχέδιο για τη φορολογική πολιτική. Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν γνωστοποίησε ότι μια πρώτη αδρομερής εκδοχή του σχεδίου θα παρουσιαστεί την εβδομάδα της 25ης Σεπτεμβρίου, ενώ επισήμανε ότι οι επιτροπές του Κογκρέσου θα αρχίσουν να προετοιμάζουν τη σύνταξη του σχεδίου αναμόρφωσης του φορολογικού κώδικα μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Υπενθυμίζεται, μάλιστα, πως ένας από τους πλέον βασικότερους περιορισμούς του Κογκρέσου είναι να υιοθετεί νόμους που θα μπορούσαν σε βάθος δεκαετίας να αυξήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Facebook Comments