Και στη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη BILD επιβεβαιώνονται τα χαμηλά ποσοστά των Σοσιαλδημοκρατών που διαπιστώθηκαν αυτήν εβδομάδα και σε άλλες δημοσκοπήσεις. Χάνοντας δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, το SPD συγκεντρώνει μόλις το 22% των ψήφων. Με 36% προηγείται ο συνασπισμός των “χριστιανικών κομμάτων”, δηλαδή οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ (CDU) και οι βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU). Τρίτο κόμμα είναι με 11% το δεξιό λαϊκίστικο κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Ακολουθούν με 10% το κόμμα Η Αριστερά με 9% οι Φιλελεύθεροι και με 8% Πράσινοι. Με αυτά τα δεδομένα προκύπτουν δύο πιθανοί κυβερνητικοί συνασπισμοί: είτε οι Χριστιανοδημοκράτες θα συνεχίσουν να κυβερνούν με τους Σοσιαλδημοκράτες, είτε θα επιδιώξουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους.

Κυβέρνηση με Πράσινους και Φιλελεύθερους;

Σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσουν τους οπαδούς τους και να αυξήσουν τα ποσοστά τους, τα δύο αυτά κόμματα πραγματοποίησαν σήμερα στο Βερολίνο συνέδρια σε μια απόσταση μόλις πέντε χιλιομέτρων το ένα από το άλλο. Για αρκετό χρόνο οι κεντρικοί ομιλητές, τόσο των Φιλελευθέρων όσο και των Πρασίνων, στάθηκαν στις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στα δύο κόμματα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ, οι θέσεις που υποστηρίζουν οι Πράσινοι σε θέματα όπως η μετανάστευση, η ενέργεια αλλά και η φορολογική πολιτική είναι διαμετρικά αντίθετες με αυτές του κόμματος του. Στο δε συνέδριο των Πρασίνων η επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα, Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ, αναφερόμενη στις διαφορές με τους Φιλελεύθερους, επεσήμανε προπαντός την πολιτική για τους κοινωνικά αδύναμους, το προσφυγικό αλλά και την αντιμετώπιση των αιτιών που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.

Πάντως, παρά τις αντιθέσεις που επισημάνθηκαν, ούτε οι Φιλελεύθεροι ούτε οι Πράσινοι αποκλείουν οριστικά την από κοινού συμμετοχή τους σε μια μελλοντική κυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες. Σε πρόσφατη συνέντευξη του ο συμπροεδρεύων των Πρασίνων, Τζεμ Έζντεμιρ, δήλωσε μάλιστα πως «μία εξ´ αρχής προθυμία διαλόγου των δημοκρατικών κομμάτων είναι μια κοινοτοπία. Σε διαφορετική περίπτωση θα είχαμε μόνο έναν μεγάλο συνασπισμό.» Ο δε πρόεδρος των Φιλελευθέρων αρνήθηκε σήμερα στο συνέδριο να αποκλείσει μια συνεργασία με τους Πράσινους. Το ζητούμενο για το κόμμα του, είπε, είναι η υλοποίηση των κεντρικών του αιτημάτων.

Facebook Comments