«Πώς βλέπει ο κόσμος τις εκλογές για την ομοσπονδιακή Βουλή» επιγράφεται εκτενές άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση της Rheinische Post. Η εφημερίδα του Ντίσελντορφ φιλοξενεί σχόλια και εκτιμήσεις από έξι χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Η σχετική ανταπόκριση αρχίζει με μία επεξήγηση της ελληνοπρεπέστατης λέξης kafenίa, διότι εκεί- επισημαίνει ο αρθρογράφος- πληθαίνουν οι συζητήσεις για την Άνγκελα Μέρκελ και τον Μάρτιν Σουλτς.

Όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα «ελπίζει να ολοκληρώσει με επιτυχία το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής το καλοκαίρι του 2018 και να απελευθερωθεί οριστικά από την επιτροπεία των διεθνών πιστωτών. Για να γίνει αυτό απαιτείται πρωτίστως η συνεργασία της Γερμανίας. Για πολλούς Έλληνες, η Άνγκελα Μέρκελ και ο αυστηρός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποτελούν την προσωποποίηση των περικοπών».

Ο ανταποκριτής της Rheinische Post υπενθυμίζει ότι στις προηγούμενες γερμανικές εκλογές, το 2013, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αποκαλούσε την Άνγκελα Μέρκελ την «πιο επικίνδυνη πολιτικό στην Ευρώπη», λέγοντας ότι προκαλεί «ανθρωπιστική καταστροφή» στην Ελλάδα. Στο μεταξύ ωστόσο «δεν έχει εξομαλυνθεί μόνο η προσωπική σχέση ανάμεσα στον Τσίπρα και τη Μέρκελ.

Καθησυχαστική διάθεση επιδεικνύουν και η ελληνική κοινή γνώμη, αλλά και τα μέσα ενημέρωσης. Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι η Μέρκελ έχει πέραση. Γι αυτό θα πρέπει να συμβιβαστεί τόσο με εκείνη, όσο ίσως και με τον (Βόλφγκανγκ) Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών. Στην Αθήνα ελπίζουν ότι, αν δεν μπορεί να αποτραπεί ο Σόιμπλε, θα υπάρξει τουλάχιστον εξισορροπητική διάθεση από τους σοσιαλδημοκράτες σε περίπτωση συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού. Το φθινόπωρο ο Τσίπρας θέλει να επαναφέρει το ζήτημα των διευκολύνσεων για το χρέος. Ελπίζει ότι θα καταφέρει να εξασφαλίσει την υποστήριξη του SPD».

Facebook Comments