Στην «σκιά» των διαρροών του ΔΝΤ για περαιτέρω κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών συστημικών τραπεζών ύψους 20 δισ., και των επακόλουθων διαψεύσεων της Τράπεζας της Ελλάδος, που κάνει λόγο για ανάγκες ύψους 5,4 δισ. εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με την Αθήνα να στοχεύει σε καταρχήν συμφωνία με την τριμερή έως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου.

Στις 10:00 οι επικεφαλής της τριμερούς συναντώνται με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, όπου θα τεθούν τα ζητήματα των ομαδικών απολύσεων και η αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι ασφαλιστικοί φορείς με την περαιτέρω μείωση των εισφορών.

Τη Δευτέρα η πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα περιελάμβανε αναλυτικό έλεγχο όλων των κωδικών του προϋπολογισμού για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 και λεπτομερή έλεγχο του μίνι-φορολογικού νομοσχεδίου που ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ και προβλέπει μειώσεις ορισμένων φορολογικών προστίμων.

Οι δυο πλευρές εξέτασαν επίσης την επίδραση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 στο 2014, ώστε να εξεταστούν τα τυχόν δημοσιονομικά κενά του μεσοπρόθεσμου προγράμματος έως το 2017.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα των διαρθρωτικών μέτρων του ΟΟΣΑ, το οποίο εξειδικεύθηκε στη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Υγείας, τέθηκε επί τάπητος η μερική απελευθέρωση των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) για δοκιμαστική περίοδο, προκειμένου να αξιολογηθεί το μέτρο.

Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, τα φαρμακεία θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν εκπτώσεις στις τιμές των μη συνταγογραφούμενων, όπως έχουν διαμορφωθεί με το ισχύον δελτίο τιμών, όχι όμως αυξήσεις.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, από την πλευρά των δανειστών παρέμεινε η πρόταση για πώληση των ΜΗΣΥΦΑ και από τα σούπερ-μάρκετ ενώ δεν υπήρξε απάντηση ως προς το αν η ρύθμιση του υπουργείου Υγείας γίνεται δεκτή.

Facebook Comments