Νέα μείωση από την 1η Ιουλίου των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες (2,9% για τις εργοδοτικές εισφορές και 1% για τις εισφορές των εργαζομένων) προβλέπει το πλαίσιο της κατ αρχήν συμφωνίας στην οποία κατέληξαν χθες τα επιτελεία των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με τους επικεφαλής της τρόικας ύστερα από πολύωρη διαπραγμάτευση.

Η συμφωνία που ήδη τέθηκε για περαιτέρω επεξεργασία στο «μικροσκόπιο» των τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών, προωθείται με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς, η οποία επιδιώκει να μειώσει ταχύτερα -και όχι σε βάθος τριετίας όπως προέβλεπε το Μνημόνιο- το (υψηλό) μη μισθολογικό κόστος εργασίας έτσι ώστε τα όποια οφέλη προκύψουν (επιπλέον εισόδημα για φορολόγηση, δημιουργία τουλάχιστον 30.000 νέων θέσεων απασχόλησης) να δράσουν πολλαπλασιαστικά και να περιορίσουν τις απώλειες εσόδων του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ από όπου θα «κοπούν» οι εισφορές.

Οι απώλειες, με βάση τα μαθηματικά μοντέλα του υπουργείου Οικονομικών, υπολογίζονται στα 450 – 500 εκατ. ευρώ (αντί των 700 εκατ. ευρώ) και η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να τις «καλύψει» χωρίς νέες μειώσεις στις συντάξεις ή νέους φόρους, όπως τόνιζαν κυβερνητικά στελέχη. «Το υπουργείο Οικονομικών θα συνδράμει στην κάλυψη του όποιου ελλείμματος δημιουργηθεί στα ασφαλιστικά ταμεία», ήταν η δήλωση που έγινε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και η οποία θα συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο κατ απαίτηση των επικεφαλής της τρόικας καθώς το Μνημόνιο προβλέπει την εφαρμογή του μέτρου με «ουδέτερο» δημοσιονομικά τρόπο.

ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ

Οι μειώσεις θα αφορούν, με βάση το τελικό σχέδιο, κυρίως εισφορές του ΟΑΕΔ έναντι παροχών που είτε δίνονται από άλλες πηγές, όπως το διπλό οικογενειακό επίδομα είτε έχουν χάσει τον ανταποδοτικό χαρακτήρα (ενίσχυση σε εφέδρους) και συγκεκριμένα:

  • Ελάφρυνση του κόστους ασφάλισης για τον εργοδότη κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες (κατάργηση εισφοράς 1% υπέρ του Διανεμητικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Μισθωτών του ΟΑΕΔ, 1% υπέρ του κλάδου στράτευσης του ΟΑΕΔ και 0,90% που παρακρατείται υπέρ της κατάρτισης).

  • Κατάργηση της εισφοράς 1% του εργαζόμενου υπέρ του ΔΛΟΕΜ του ΟΑΕΔ.

«ΛΥΣΗ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Την κατάργηση του υπουργικού «βέτο» στις ομαδικές απολύσεις ζήτησαν οι επικεφαλής της τρόικας παρά την ισχυροποίηση της γνωμοδότησης του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) που, σε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, καθιέρωσε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για να αποφύγει (σε προεκλογικό χρόνο και με δεδομένη την άρνηση του ΠΑΣΟΚ) οποιαδήποτε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. Η συμβιβαστική λύση που εξετάζεται (χωρίς, ωστόσο, να στέκει νομικά) είναι να εκχωρηθεί η αρμοδιότητα της έγκρισης ή μη των ομαδικών απολύσεων στον εκάστοτε προεδρεύοντα του ΑΣΕ (στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας). Η έγκριση ή μη των απολύσεων, όπως υποστήριξαν τα στελέχη του υπουργείου, μπορεί να μην ισχύει ως διαδικασία σε άλλες χώρες, ωστόσο, καθίσταται περιττή μετά την αναβάθμιση του ΑΣΕ και την πρόβλεψη αντικειμενικών κριτηρίων.

Facebook Comments