Από τις 10/1 που ενδοσυνεδριακά άγγιξετις 1.305 μονάδες, έχει να βρεθεί ο γενικός δείκτης του Χ.Α. στην τροχιά των 1.300 μονάδων. Τα κέρδη ξεπερνούν το 2,5% και πλέον υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία στην αγορά για αλλαγή σκηνικού.

Όλα δείχνουν ότι τελικά η τρόικα θα ξεμπλοκάρει το νομοσχέδιο για τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θα κάνει αποδεκτή τη θέση της Τράπεζας της Ελλάδος για κεφαλαιακές ανάγκες των πιστωτικών ιδρυμάτων 2,5 δις. ευρώ και όχι 20 δις. που έγραφαν οι Financial Times.

Ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος έχει στο οπλοστάσιό του σημαντικά επιχειρήματα για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκώων των πιστωτικών ιδρυμάτων, όπως τη διακοπή της έκδοσης των εντόκων γραμματίων, αλλά και την επιστροφή της οικονομίας στον ίσιο δρόμο. Άλλωστε, η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη 0,6% από φέτος, αφήνοντας πίσω η χώρα μας μία ζοφερή περίοδο έξι ετών κρίσης.

Εφόσον η χώρα καταφέρει να βγει στις αγορές, ενδεχομένως νωρίτερα  από τις Ευρωεκλογές, εκτιμάται ότι θα δοθεί το σύνθημα για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας από τις ίδιες τις τράπεζες. Άλλωστε, το δρόμο της εξόδου προς τις αγορές ανοίγουν οι εισηγμένες με την Μυτιληναίος  να σχεδιάζει την έκδοση ομολόγου 250 εκατ. ευρώ και με το επιτόκιο να «παζαρεύεται» στα επίπεδα του 6%.

Την τιμητική του σήμερα ο ενεργειακός κλάδος, αλλά και οι μετοχές των κατασκευαστικών εταιρειών. Κέρδη πάνω από 4% για τον Μυτιληναίο, στα 6,77 ευρώ, με τιμή στόχο στα 7,5 ευρώ, 4,23% ενισχύεται η ΔΕΗ, στα 11,58 ευρώ, προς τα 2 ευρώ κινείται η μετοχή των Σωληνουργείων Κορίνθου, πάνω από 4% ενισχύονται τα ΕΛΠΕ και άνω του 4% ανέρχονται τα κέρδη για τον ΟΤΕ. Ισχυρά κέρδη 3,55 για τον Τιτάνα, 3,80% η Εθνική, 3,13% ο ΟΛΠ ενόψει ιδιωτικοποίησης, 2,115 η Τέρνα Ενεργειακή. Κέρδη για Alpha και Πειραιώς στα 0,7150 ευρώ και 1,96 ευρώ αντίστοιχα, 25 η ΜΕΤΚΑ, στα 13,26 ευρώ. Στα καλά νέα της ημέρας περιλαμβάνεται η έκπτωση 15% της Gazprom στη ΔΕΠΑ, με αντίστοιχες μειώσεις στα τιμολόγια της βιομηχανίας. Ο τζίρος είναι σημαντικός και ξεπερνάει τα 78 εκατ. ευρώ, με 92 μετοχές να ενισχύονται έναντι 30 που καταγράφουν απώλειες.   

 

Facebook Comments