Και τώρα, μία αποκρατικοποίηση θα μπορούσε να αποτελέσει το όχημα για περαιτέρω κίνηση της αγοράς σε νέα υψηλά. Αυτή είναι η άποψη της αγοράς και όλοι οι εμπλεκόμενοι περί τα χρηματιστηριακά αναμένουν με μεγάλη αγωνία το άνοιγμα των προσφορών για το Ελληνικό.

Όλα τα σενάρια δείχνουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αναβολή ή παράταση προκειμένου να προσελκυθούν νέοι ενδιαφερόμενοι. Αλλά η έναρξη και μόνο των διαπραγματεύσεων, έστω και με τον εκπρόσωπο της μίας προσφοράς, που κατά τα φαινόμενα θα είναι η Lamda Development με κάποιους ξένους «συνεταίρους» της, μπορεί να προκαλέσει άλλον αέρα στην αγορά.

Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας, υπολογίζεται ότι 6- 7 δισ. ευρώ θα αποτελέσουν άμεσες επενδύσεις και επιπλέον 3 δισ. ευρώ σε δευτερεύουσες. Θα υπάρξουν 15 χιλιάδες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο της κατασκευής, 50.000 θέσεις εργασίας με την ολοκλήρωση του έργου, 2 δισ. ευρώ σε φόρους κι 1 εκατομμύριο επιπλέον τουρίστες σε ετήσια βάση για την Αθήνα, από τα 3 εκατ. που είναι σήμερα. Δηλαδή, η απαραίτητη ανάσα σε ένα έργο – βιτρίνα για την επιστροφή στην ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας.

Τα επίπεδα των 1.300 μονάδων είχε να τα δει η αγορά από τις 4/7/2011. Επιπρόσθετα, ο γενικός δείκτης άγγιξε, αλλά δεν έκλεισε τις 1.306 μονάδες στις 10/1/2014. Σημειωτέον, ότι υπάρχουν θετικές εκτιμήσεις για καλή κίνηση της αγοράς και για σήμερα. Άλλωστε, τα ομόλογα δείχνουν το δρόμο. Για πρώτη φορά μετά τα μνημόνια και την τρόικα, το spread υποχώρησε χθες στις 535 μονάδες βάσης και η απόδοση του Ελληνικού δεκαετούς τίτλου βρέθηκε κάτω από το 7% και συγκεκριμένα στο 6,93%, με την ονομαστική τιμή του, στο 74,50!

Χρηματιστές τόνιζαν στο «Μ» αργά χθες το βράδυ ότι υπάρχουν μεγάλες εντολές που ήρθαν από το εξωτερικό και αναμένεται να υπάρξει κινητικότητα το επόμενο διάστημα. Κινητικότητα, η οποία οφείλεται στα εξής:

  • Η κυβέρνηση και συγκεκριμένα, το ΤΧΣ με την Τράπεζα της Ελλάδος τα βρίσκουν στο θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, που δεν πρόκειται να είναι τελικά μεγαλύτερο από τα 5,5 δις. ευρώ. Λειτούργησε καταλυτικά, η διάψευση των αναγκών 20 δις. που φέρεται να δήλωσε στους Financial Times κάποιο στέλχος του Ταμείου. Η διάψευση ήταν άμεση, τόσο από το ΔΝΤ, όσο και από την EKT και την Κομισιόν.
  • Κινήσεις εξόδου στις αγορές από εισηγμένες, όπως ο Μυτιληναίος, ενδεχομένως να δείξουν το δρόμο στη κυβέρνηση άμεσα, ίσως και πριν από τις Ευρωεκλογές για κάτι αντίστοιχο. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ομόλογο μέχρι 5 δις. ευρώ, πενταετούς διάρκειας και με επιτόκιο, ίσως κάτω από 5%.
  • Το καλό κλίμα στην αγορά θα ευνοηθεί περισσότερο από την άμεση προώθηση του νομοσχεδίου για τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank
  • Το ενεργειακό κόστος μειώνεται, Έστω και οριακά, αλλά μειώνεται, σημειώνουν οι αναλυτές μετά τη συμφωνία Gazprom –  ΔΕΠΑ. Αν ισχύσει η διακοψιμότητα, το κόστος θα μειωθεί περισσότερο και ακόμα πιο πολύ, αν πέσουν οι φόροι στην ενέργεια. Ειδικά για το τελευταίο, η τρόικα φέρεται να μην έχει αντιρρήσεις.

Facebook Comments