Η αποκομιδή των απορριμμάτων είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δήμαρχοι στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Μόνον, που για “το βαρύγδουπο” της προεκλογικής αντιπαράθεσής, υιοθετούν “το πρόβλημα” και… μερικοί των διεκδικητών για την περιφέρεια. Μόνον έτσι μπορεί να ερμηνευτεί η στάση της Ρένας Δούρου, υποψήφια για την περιφέρεια Αττικής με το ΣΥΡΙΖΑ, για το μείζον αυτό θέμα. Εκτός κι αν η αποκομιδή των απορριμμάτων, πέρασε ως αρμοδιότητα, στις περιφέρειες… και δεν το γνωρίζουμε “εμείς”, γιατί “αποκλείεται” η κ. Δούρου να μη γνωρίζει μέχρι που “της” φτάνει……. Κοινώς, “αποκλείεται” να μη γνωρίζει τις αρμοδιότητες της. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ… Έτσι λοιπόν, γνωρίζουμε και το περιμένουμε, πως σ αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα ακούσουμε “κορώνες” από τους υποψηφίους είτε για την διεκδίκηση των δήμων είτε για των περιφερειών. Όσο, τέλος πάντων κι αν ήμασταν προετοιμασμένοι για το τι θα μπορούσε να βγει από το στόμα των επικεφαλείς των ψηφοδελτίων, ποτέ μα ποτέ δεν θα μπορούσε να πάει το μυαλό μας, πως το μάζεμα των σκουπιδιών, χωρίζεται σε μνημονικό και αντι-μνημονιακό.

Η “νοικοκυρά” Ρένα λοιπόν ξεστόμισε το απίστευτο: “Αλλιώς μαζεύει ένας μνημονιακός τα σκουπίδια και αλλιώς ένας αντιμνημονιακός”. Δηλαδή, πως μπορεί να γίνει “αυτή” η αποκομιδή? (ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΠΩΣ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ, ΠΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΤΟΥΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ, ΑΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΘΩΚΩΝ… ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΣΑ ΞΕΣΤΟΜΙΖΟΥΝ)Ας φανταστούμε λοιπόν: Οι υπάλληλοι της καθαριότητας θα ακολουθήσουν το πρόγραμμα του “νεο-εκλεγέντα” δημάρχου. Ανάλογα λοιπόν με την πολιτική του, οι υπάλληλοι της καθαριότητας θα φορούν ειδικές στολές. Ποδίτσα, γαντάκια, σκουφάκι και φουστίτσα για τα κοριτσάκια ενώ με βερμουδίτσες, καπελάκια και καλτσούλες μέχρι το γόνατο… θα ντυθούν τα αγοράκια. Αν λοιπόν ο δήμαρχος έχει στηριχθεί από τη ΝΔ, η αποκομιδή των απορριμμάτων θα έχει “πρόγραμμα” και θα ξεβρομίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα ο τόπος. Αν έχει ο δήμαρχος έχει υποστηριχθεί από το ΣΥΡΙΖΑ, θα “ξημερώνει” μέχρι να καταλήξουν σε ομοφωνία το πότε θα βγει το πρώτο δρομολόγιο της υπηρεσίας καθαριότητας. Εγώ προτείνω στην “νοικοκυρά” Ρένα, να ρωτάμε και τις σακούλες των σκουπιδιών από ποιας πολιτικής ιδεολογίας σπίτι βγήκαν? Αλήθεια Ρένα, το Μπουτάρη γιατί δεν τον ξανα-υποστηρίξατε? Επειδή μετέτρεψε τη Θεσσαλονίκη σε μία απέραντη χωματερή?

Ερμηνεία της λέξης “γυρολόγος”: ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ

Όταν ο Γιαννάκης (βλέπε Μπουτάρη) είναι αποφασισμένος να μην το βάλλει κάτω, πετυχαίνει πάντα το σκοπό του. Κατάφερε και πήρε τη ΜΕΓΑΛΗ των αυτοδιοικητικών εκλογών… στήριξη του Φώτη Κουβέλη. Κοινώς “κουτσοί – στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα”. Το θέμα είναι πολύπλοκο και χρίζει άμεσης πολιτικής ανάλυσης. Η ιστορική αναδρομή των στηρίξεων που έχει πάρει είναι μοναδική. Πρώτη φορά εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος με το ΚΚΕ, επικεφαλής του συνδυασμού ήταν ο Αγάπιος Σαχίνης. Στη συνέχεια πήρε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και μετά του ΠΑΣΟΚ. Τώρα, έκανε το μεγάλο deal και απέσπασε τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ. Βέβαια, ο διακαής του πόθος, η Νέα Δημοκρατία, δεν του βγήκε πότε. Όσο κι αν προσπάθησε ο “μικρός Γιαννάκης” δεν τα κατάφερε. Την ήθελε τη ΝΔ. Την ήθελε πολύ… Αλλά, τα δείγματα της μικροπρέπειας κατά την άσκηση των καθηκόντων του, ο διασυρμός της Θεσσαλονίκης, η απουσία έργου κ.λ.π. ήταν “τα απαγορευτικά” σήματα για την Μητροπολίτου Ιωσήφ. Τώρα, λοιπόν ο Γιαννάκης θα πορευτεί με το χεράκι του μπαμπά Φώτη και το αδελφάκι του, Γιώργο Καμίνη, για το δήμο Αθηναίων. Τα παλικάρια λοιπόν του μπαμπά, ρίχθηκαν στη μάχη των αυδιοικητικών εκλογών για τους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας, αφήνοντας πίσω τους, ένα μοναδικό έργο: ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΙΠΟΤΑ!

Την πρώτη μεγάλη του ήττα υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. Οι εκλογές στο Δικηγορικό Σύλλογο, ήταν το πρώτο μεγάλο “κρας-τεστ” και δεν τους βγήκε. Ο υποψήφιος πρόεδρος που υποστηρίχθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Μπακελάς,  δεν κατάφερε ούτε καν να περάσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών “απολαμβάνοντας” την τρίτη θέση. Συγκέντρωσε μόλις 577 ψήφους. Για πολλούς μπορεί να ήταν “έκπληξη”. Για όσους όμως γνωρίζουν καλά τα δρώμενα στην συμπρωτεύουσα, ήταν αναμενόμενο. Κάποτε θα πρέπει να μάθουμε σ αυτή τη χώρα να χρησιμοποιούμε “τα καλάμια”. …….

Σε δύο μέτωπα κινείται ο Σταύρος Καλαφάτης, μέχρι, να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και να ανέβει στη Θεσσαλονίκη, για τη διεκδίκηση του Δήμου. Στελεχώνει ήδη το προεκλογικό του γραφείο και ταυτόχρονα “βάζει” τις τελευταίες υπογραφές στα νευραλγικά θέματα του Υπουργείου του. Οι Θεσσαλονικείς “δουλεύουν” για το Σταύρο και ο Σταύρος για τους Θεσσαλονικείς.

Την επίσπευση των διαδικασιών για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση εντός του 2014 των έργων ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στην περιοχή της Θέρμης προώθησε ήδη ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης. Συγκεκριμένα εγκρίθηκε η τροποποίηση της Πράξης «Ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων στο παράρτημα του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης στη Θέρμη Θεσσαλονίκης» στον Άξονα Προτεραιότητας «01 – Προστασία Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος- Αντιμετώπιση Κλιματικής Αλλαγής- Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη». Η Πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Αναπληρωτή ΠΕΚΑ Σταύρο Καλαφάτη, η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί βασική πολιτική προτεραιότητα της Κυβέρνησης και ανάγκη της χώρας και μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ χρηματοδοτούνται επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτίρια, που θα μπορούν να λειτουργήσουν και ως επιδεικτικά έργα για το μέλλον. «Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης στην ενεργειακή απόδοση των δημοσίων κτιρίων. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε σχολικά και πανεπιστημιακά κτίρια γιατί εκεί χτυπά η καρδιά του μέλλοντος της χώρας. Η νέα γενιά μπορεί να γίνει καταλύτης για την αλλαγή νοοτροπίας που χρειαζόμαστε και στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας. Η χώρα αλλάζει σελίδα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Καλαφάτης.

Πρόκειται για χρηματοδότηση του ΑΠΘ από το ΕΠΠΕΡΑΑ με 3.810.770,70 ευρώ για τη μετατροπή ενεργοβόρων κτηρίων του παραρτήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στη Θέρμη σε «πράσινα» κτήρια μέσα από στοχευμένες δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Συγκεκριμένα χρηματοδοτείται σειρά παρεμβάσεων σε επτά (7) κτίρια του παραρτήματος Θέρμης του ΑΠΘ και ειδικότερα στα κτίρια αντισφαίρισης & ποδοσφαίρου ΤΕΦΑΑ, Μουσικών Σπουδών και Εικαστικών Τεχνών. Τα μέτρα που προτείνονται είναι:

α. Ενίσχυση της υπάρχουσας θερμομόνωσης του κελύφους των κτηρίων (τοιχοποιίες, φέροντα στοιχεία, δώματα) προκειμένου να καλύπτουν τις σαφώς αυστηρότερες προδιαγραφές του ΚΕΝΑΚ,

β. Αντικατάσταση των υφισταμένων κουφωμάτων, που δεν φέρουν πιστοποίηση της τιμής U, με σύγχρονα πιστοποιημένα κουφώματα χαμηλού U, τα οποία θα φέρουν υαλοπίνακες χαμηλού e και όπου απαιτείται και σκίαστρα αλουμινίου,

γ. Φύτευση δωμάτων εκτατικού τύπου,

δ. Αντικατάσταση των μεμονωμένων λεβητοστασίων με σύστημα τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης περιοχής, που θα χρησιμοποιεί γεωθερμικές αντλίες νερού – νερού για ψύξη και θέρμανση,

ε. Χρησιμοποίηση των θερμών νερών του υπεδάφους για την τροφοδοσία των αντλιών θερμότητας, αφού στο campus υπάρχει γεωθερμική γεώτρηση, η οποία εξασφαλίζει παροχή νερού 100 m3/h θερμοκρασίας 23,5ο C, που με τις προαναφερθείσες αντλίες θερμότητας μπορεί να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης και ψύξης του campus,

στ. Επέκταση του υφιστάμενου συστήματος SCADA του ΑΠΘ στις εγκαταστάσεις του

campus του παραρτήματος Θέρμης,

ζ. Αντικατάσταση των συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού με κεντρικά ηλιοθερμικά συστήματα παραγωγής θερμού νερού

Λαμβάνεται μέριμνα για την παρακολούθηση όλων των σταδίων υλοποίησης του έργου και την άρτια κατασκευή του με τη συνεργασία εξειδικευμένου ενεργειακού συμβούλου και τη διενέργεια ex-post επιθεωρήσεων. Τέλος, προβλέπονται στοχευμένες δράσεις δημοσιότητας και διάχυσης, οι οποίες θα απευθύνονται τόσο στο εσωτερικό της πανεπιστημιακής κοινότητας και σε φορείς της τοπικής κοινωνίας όσο και στη διεθνή κοινότητα.

Το γαλάζιο μάτι

Facebook Comments