Στην Γερμανία η πιο άνιση κατανομή του πλούτου στην ευρωζώνη

MarketNews

Στην Γερμανία η πιο άνιση κατανομή του πλούτου στην ευρωζώνη , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Ενώ το πλουσιότερο 1% των Γερμανών έχει προσωπική περιουσία αξίας που ανέρχεται σε τουλάχιστον 800.000 ευρώ, πάνω από το 25% του πληθυσμού δεν έχει καμιά περιουσία ή αρνητικό πρόσημο περιουσίας λόγω του χρέους του.

Ο ιδιωτικός πλούτος είναι πιο άνισα κατανεμημένος στη Γερμανία —τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης— από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο κράτος της ευρωζώνης, κατέδειξε μια μελέτη για το θέμα αυτό η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ενώ το πλουσιότερο 1% των πολιτών της Γερμανίας έχει προσωπική περιουσία αξίας που ανέρχεται σε τουλάχιστον 800.000 ευρώ, πάνω από το 25% του πληθυσμού δεν έχει καμιά περιουσία ή αρνητικό πρόσημο περιουσίας λόγω του χρέους του, σύμφωνα με την μελέτη του ινστιτούτου μελετών DIW.

«Πουθενά στην ευρωζώνη ο πλούτος δεν είναι τόσο άνισα κατανεμημένος όσο στη Γερμανία», ανέφερε ο Μάρκους Γκράμπκα, συνεργάτης και ερευνητής του DIW, σε μια ανακοίνωση του ινστιτούτου.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή ο δείκτης συγκέντρωσης πλούτου —ή ανισότητας— Gini ανήλθε στο 0,78 το 2012. Ο δείκτης στη Γαλλία έφθασε το 0,68, στην Ιταλία το 0,61 και στη Σλοβακία το 0,45. Το 0 καταδεικνύει την μικρότερη δυνατή ανισοκατανομή του πλούτου, ενώ το 1 την μέγιστη πιθανή ανισότητα στην κατανομή του.

Οι διαφορές στη συγκέντρωση πλούτου ανάμεσα στην άλλοτε Ανατολική και στην άλλοτε Δυτική Γερμανία συνεχίζουν να υφίστανται δύο δεκαετίες και πλέον μετά την ενοποίηση, σύμφωνα με την ίδια μελέτη. Κατά μέσον όρο οι ενήλικες στην δυτική Γερμανία, την άλλοτε ΟΔΓ, έχουν περιουσία αξίας 94.000 ευρώ, ενώ στην άλλοτε ΓΛΔ έχουν περιουσία που μόλις υπερβαίνει τις 41.000 ευρώ.

Το καθαρό σύνολο της περιουσίας των Γερμανών ανέρχεται σε 6,3 τρισεκ. ευρώ, με τη γη και τα ακίνητα να αποτελούν τα 5,1 τρισεκ. ευρώ εξ αυτών. Κατά μέσον όρο κάθε Γερμανός έχει περιουσία που ανέρχεται σε περίπου 83.000 ευρώ, κατά το DIW.

Στην μελέτη αυτή ο υπολογισμός των περιουσιών συμπεριέλαβε ακίνητα, χρηματοοικονομικούς πόρους, τιμαλφή και δάνεια. Το ποσοστό ιδιοκτησίας κατοικιών στη Γερμανία συγκαταλέγεται ανάμεσα στα χαμηλότερα στην Ευρώπη.

Μια μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία είχε δημοσιευθεί πέρυσι είχε δείξει ότι σε πολλές χώρες της λεγόμενης περιφέρειας της ευρωζώνης, κατά μέσον όρο οι πολίτες εμφανίζονται να είναι πλουσιότεροι από ό,τι στις χώρες του λεγόμενου πυρήνα της ΕΕ, γεγονός που είχε προκαλέσει έντονες αντεγκλήσεις.