Το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά ανάκαμψης, ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γ. Προβόπουλος, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεσή του στο πλαίσιο της 81ης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της ΤτΕ.

Ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης εθνικής πολιτικής για την έξοδο από την κρίση και τόνισε πως απαιτείται νέο μοντέλο ανάπτυξης.

Όπως είπε ο διοικητής της ΤτΕ, η συνεπής υλοποίηση του Προϋπολογισμού του 2014 αποτελεί ισχυρή ένδειξη διατηρήσιμης δημοσιονομικής προσαρμογής. Χρειάζεται, όμως, αποφασιστικότητα και συνέπεια στην εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης καθώς και συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής για διατήρηση και διεύρυνση του πρωτογενούς πλεονάσματος, πρόσθεσε.

Πρέπει, χωρίς καθυστέρηση, να πάμε στο νέο μοντέλο ανάπτυξης, ανέφερε ο Γ. Προβόπουλος, ενώ καθόρισε ως προτεραιότητες το χαμηλό γραφειοκρατικό κόστος για τις επιχειρήσεις, τον αποτελεσματικό δημόσιο τομέα και ένα σταθερό και ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο.

«Απαιτείται  εκ βάθρων ανασυγκρότηση του κράτους, θεσμικός εκσυγχρονισμός σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία και η απονομή της δικαιοσύνης… Απαιτείται η διαμόρφωση ενός φορολογικού συστήματος, σταθερού και φιλικού προς την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και την εργασία, αλλά αυστηρό απέναντι στη φοροδιαφυγή», επεσήμανε ο κεντρικός τραπεζίτης.

«Σήμερα, καθώς προσεγγίζουμε το τέλος μιας μακράς περιόδου ύφεσης, απαιτείται μια ολοκληρωμένη εθνική πολιτική που θα οδηγήσει οριστικά στην έξοδο από την κρίση και στη βιώσιμη ανάπτυξη. Η πολιτική αυτή, για να είναι αποτελεσματική, προϋποθέτει συνεννόηση και συγκερασμό απόψεων, που είναι δύσκολο να επιτευχθούν μέσα σε κλίμα όξυνσης, το οποίο μεγεθύνει τις διαφορές και αποτρέπει τις συγκλίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ισχυρότερες οι ελληνικές τράπεζες

Όσον αφορά στο τραπεζικό σύστημα, ο κ. Προβόπουλος είπε ότι είναι «υγιές και ανθεκτικό» και εκτίμησε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι ισχυρότερες σήμερα. Οι καταθέσεις είναι ασφαλείς και είναι ορατά τα πρώτα οφέλη από την αξιοποίηση των συνεργειών, πρόσθεσε.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΤτΕ, το τραπεζικό σύστημα αποτελεί μοχλό για την αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού τομέα και οφείλει να πρωτοστατήσει στηρίζοντας αποτελεσματικά την αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού τομέα της οικονομίας. «Οι  τράπεζες οφείλουν να συμβάλουν στη δημιουργία του νέου υποδείγματος βιώσιμης ανάπτυξης», τόνισε.

Υποστήριξε επίσης πως είναι ανώφελο και επικίνδυνο αδύναμες και μη βιώσιμες επιχειρήσεις και κορεσμένοι κλάδοι να αφεθούν να λειτουργούν με όρους του παρελθόντος. Είναι μεγάλη πρόκληση να μετατρέψουμε την υπό εξέλιξη σταθεροποίηση σε δυναμική ανάπτυξη πάνω σε στέρεες βάσεις, ανέφερε ο Γ. Προβόπουλος, προσθέτοντας πως η βελτίωση των μακροοικονομικών δεδομένων θα επιτρέψει τη σταδιακή εξομάλυνση της πιστωτικής επέκτασης.

Facebook Comments