Κοντά στο 50% οι απώλειες στην μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς από τα πρόσφατα υψηλά (που αποτελούν και τα υψηλά 52 εβδομάδων) που σημειώθηκαν τον Ιούλιο.

Στο 26% διαμορφώνονται οι ζημιές στην μετοχή της Eurobank, επίσης από τα πρόσφατα υψηλά της – και τα υψηλά 52 εβδομάδων – που άγγιξε στις 14 Ιουλίου.

Στο 20% διαμορφώνεται η βουτιά στις μετοχές της Alpha Bank και της Εθνικής από τα υψηλά που σημείωσαν επίσης εν μέσω του καλοκαιριού, στις 17 Ιουλίου και τις 16 Αυγούστου, τα οποία επίσης αποτελούσαν νέα υψηλά 52 εβδομάδων.

Κοντά στο 26% η πτώση στον τραπεζικό δείκτη μέσα σε δύο μήνες, ενώ στο 20% διαμορφώνονται οι ζημιές του Σεπτεμβρίου ο οποίος δεν έχει καν τελειώσει.

Όσο για το ελληνικό χρηματιστήριο γενικότερα, ο Γενικός Δείκτης, που το καλοκαίρι αποτελούσε το «αστέρι» των αποδόσεων διεθνώς έχοντας σημειώσει κέρδη της τάξης του 30% από τις αρχές του έτους, υποχωρεί σχεδόν 6% σε ένα 7ήμερο, σχεδόν 8% από τις αρχές του μήνα, ενώ από τα υψηλά έτους που σημείωσε στις 17 Ιουλίου φλερτάροντας με τις 860 μονάδες, έχει υποχωρήσει κοντά στο 12%.

Χθες, την ώρα που ένα νέο λουτρό αίματος χτυπούσε το Χ.Α και ειδικά τον τραπεζικό κλάδο με αφορμή τις εξελίξεις στην Πειραιώς με τις διαρροές για τα ευρήματα του ελέγχου που διεξήγαγαν οι εποπτικές αρχές τους τελευταίες μήνες, ενεργοποιήθηκαν «σωστικές» δυνάμεις ώστε να μαζέψουν τις απώλειες των τραπεζικών μετοχών, με αποτέλεσμα μόνο η Πειραιώς να κλείνει σε… ελεύθερη πτώση της τάξης του -22%, ενώ στις υπόλοιπες τρεις συστημικές ο απολογισμός της ημέρας ήταν τελικά… θετικός από το -6% και πλέον που είχαν βρεθεί νωρίτερα.

Η «επιχείρηση σωσίβιο» στήθηκε με αιτία και αφορμή το 12ο Roadshow του ελληνικού χρηματιστηρίου που ξεκίνησε χθες στο City του Λονδίνου και άνοιξε τις «πύλες» του την ώρα που στο ταμπλό οι ελληνικές μετοχές και ειδικά οι τράπεζες βίωναν ένα έντονο σφυροκόπημα. Αξιωματούχοι τις ελληνικής κυβέρνησης αλλά και στελέχη εισηγμένων επιδόθηκαν σε μία μαζική προσπάθεια καθησυχασμού γύρω από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ενώ αρκετοί ήταν και οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές  που έσπευσαν να αγοράσουν μετά την ισχυρή πτώση που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα.

Η ουσία ωστόσο παραμένει πως το θέμα «τράπεζες» είναι και θα είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος της ελληνικής κυβέρνησης το επόμενο διάστημα, με τις ανησυχίες ειδικά γύρω από την Τράπεζα Πειραιώς να μην αναμένεται να τελειώσουν σύντομα.

Η εικόνα το χρηματιστηρίου και ειδικά των ελληνικών τραπεζών δεν δίνει μία εικόνα επιστροφής της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Δεν είναι εικόνα οικονομικής σταθερότητας και μίας χώρας που έχει μπει στον δρόμο της εξόδου από τα μνημόνια. Άλλωστε και ο Βίζερ χθες δήλωσε ξεκάθαρα πως η εποπτεία θα συνεχιστεί και δεν αποκλείονται και νέα μέτρα. 

Όσες προσπάθειες και αν έχει λοιπόν κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να περάσει το μήνυμα ότι έχει αλλάξει… χαρακτήρα και κάνει στροφή προς τις επενδύσεις με την οικονομία μπαίνει σε σταθερή αναπτυξιακή οδό, δεν φαίνεται να πείθουν κανέναν και αυτό δεν στρώνει ένα ομαλό έδαφος για την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για τη γ’ αξιολόγηση, στον οποίο οι λακκούβες έχουν ήδη στηθεί από το ΔΝΤ.

Αν και το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης το έχει θέσει και τον Φεβρουάριο, το Ταμείο, ως γνωστόν, πλέον συνδέει την διεξαγωγή νέων AQRs στις ελληνικές τράπεζες με την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα θέτοντας μάλιστα και deadline ώστε να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 15 Φεβρουαρίου του 2018.

Την αμετακίνητη στάση του ΔΝΤ για τα AQRs είχε τονίσει και η  Morgan Stanley κατά το ταξίδι που είχε πραγματοποιήσει στην Αθήνα στις αρχές Αυγούστου όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους των Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής, Πειραιώς, Pillarstone, Cepal, FPS, ΔΝΤ και Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, την περασμένη εβδομάδα, τον Ιούλιο το ΔΝΤ ζήτησε από τις αρχές να προχωρήσουν στο Asset Quality Review και στη διενέργεια stress tests, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ελληνικές τράπεζες θα είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες μετά τη λήξη του προγράμματος. Όπως τόνισε, το AQR θα είναι σημαντικό στοιχείο της πρώτης αξιολόγησής του προγράμματός του (η οποία έχει ανακοινωθεί ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 15 Φεβρουαρίου 2018).  

Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι πιστωτές δήλωσαν από την πρώτη στιγμή ότι δεν υπάρχει ανάγκη για νέα AQRs και πως τα stress test θα διενεργηθούν όπως έχουν προγραμματιστεί, το 2018. Μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής, ο Μπενουά Κερέ τόνισε ότι ο μόνος θεσμός που μπορεί να απαντήσει στο θέμα της ανάγκης για AQR είναι ο SSM, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για νέο έλεγχο, τονίζοντας ότι υπάρχει σχέδιο που προβλέπει τη διενέργεια stress tests.

Με τα παραπάνω να “μυρίζουν” νέες εντάσεις μεταξύ των δανειστών στην γ αξιολόγηση, καθώς το ΔΝΤ αναμένεται να επιμείνει τις θέσεις του μέχρι να… φύγει, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές αναμένεται να παραμείνουν στο επίκεντρο της αγοράς αλλά και των πιέσεων για πολύ διάστημα ακόμη, την στιγμή που είναι ήδη αντιμέτωπες με ένα περιβάλλον συνεχιζόμενων capital controls, καθώς και με το μεγάλο αγκάθι της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, με την καθυστέρηση τα έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών να οδηγεί στην αύξηση των NPLs το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Facebook Comments