Η εβδομάδα που πέρασε ήταν από τις δυσκολότερες της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Όλες οι προσπάθειες, που κατέβαλλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να κερδίσει τις εντυπώσεις με την επίσκεψη στην Αθήνα του προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν αλλά και με την παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου επιχείρησε να παρουσιαστεί ως ο υπέρμαχος των νέων, ιδιωτικών επενδύσεων, που υποτίθεται ότι θα κατακλύσουν την Ελλάδα, έπεσαν στο κενό.

Η κυβέρνηση, εξαιτίας των δικών της λαθών και των αποτυχημένων ενεργειών και παραλείψεων της, υπέστη τη μια μετά την άλλη ισχυρά πλήγματα. Αρχικά με την σύγκρουση με την Eldorado Gold, που κατέδειξε στην διεθνή κοινότητα ότι δεν είναι ειλικρινής η «σταυροφορία» της υπέρ της προσέλκυσης επενδύσεων αλλά στην πράξη απεχθάνεται τις ιδιωτικές επενδύσεις και την ιδιωτική πρωτοβουλία, ως γνήσια αριστερή κυβέρνηση, που φιλοδοξεί να μετατραπεί σε καθεστώς.

Στην συνέχεια, με την διαφαινόμενη ρήξη ανάμεσα στο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών, που δια στόματος ανώτατου παράγοντα του (δηλαδή του ίδιου του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου) δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εντός του 2018 να ληφθούν και νέα μέτρα περιοριστικά, δημοσιονομικού χαρακτήρα, κατακρημνίζοντας το δήθεν success story, που απεγνωσμένα επιχείρησε να συντηρήσει στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσίπρας. Και τέλος με την μεγάλη οικολογική καταστροφή, που προκλήθηκε συνεπεία του ατυχήματος(;), που οδήγησε στο ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη», που γέμισε με εκατοντάδες τόνων μαζούτ τον Σαρωνικό, προκαλώντας την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία της Ελλάδας, ιδίως στο παράκτιο μέτωπο της Αττικής, από την Σαλαμίνα και τον Πειραιά, μέχρι την Γλυφάδα, την Βουλιαγμένη και την Σαρωνίδα.

Πέραν των μεγάλων ερωτημάτων, που συνεχίζουν να υπάρχουν για τα αίτια του ναυαγίου, κι ελπίζουμε να απαντηθούν από την ανάκριση στην πορεία των επόμενων εβδομάδων, το μείζον είναι ότι η έκταση της καταστροφής θα ήταν πολύ μικρότερη, όπως βεβαιώνουν όλοι οι ειδικοί, αν οι αρμόδιοι του υπουργείου και του κρατικού μηχανισμού είχαν στοιχειωδώς επιτελέσει με επάρκεια το καθήκον τους και δεν το είχαν αμελήσει. Αν από την πρώτη στιγμή, δηλαδή από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου, είχαν κινητοποιηθεί κι είχαν εκτελέσει το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για την καταπολέμηση της ρύπανσης, όπως προβλέπεται από τους νόμους και τους κανόνες, τότε είναι βέβαιο ότι το μέγεθος του προβλήματος, τότε η ζημιά θα είχε περιορισθεί σημαντικά.

Όμως ο αρμόδιος υπουργός Παν. Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, ο γενικός γραμματέας Δ. Καλαματιανός κι ο αρχηγός με την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος, επέδειξαν ανεξήγητη αδιαφορία, που θέλουμε να πιστεύουμε ότι οφείλεται αποκλειστικά στην ανικανότητα τους. Κι έφθασαν μέχρι του σημείου να ενημερώσουν τους συναρμόδιους, που θα έπρεπε να ασχοληθούν από την αρχή με την καταπολέμηση της ρύπανσης, ακόμα και με 4 καθυστέρηση. Το τραγικό είναι ότι ουδείς είχε την στοιχειώδη τσίπα κι ευθιξία να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να υποβάλλει την παραίτηση του. Προκαλώντας εύλογα την θλίψη και την οργή των ελλήνων, κι ιδίως των κατοίκων της Αττικής, που είδαν το περιβάλλον τους να υφίσταται μια άνευ προηγουμένου καταστροφή, που για να αντιμετωπισθεί θα χρειασθεί ενδεχομένως και 5-10 χρόνια. Προκαλώντας μεγάλη ζημιά στην αλιεία, τον τουρισμό, στις επενδύσεις και στην οικονομία της περιοχής κι άρα ολόκληρης της χώρας.

Συγχρόνως όμως, η παρουσία του προέδρου της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ επέφερε νέο πλήγμα στον πρωθυπουργό. Για όποιον καλόπιστο παρατηρητή, η σύγκριση ανάμεσα στον Τσίπρα και τον Μητσοτάκη, δεν αφήνει αμφιβολίες ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ο νικητής της έμμεσης αναμέτρησης. Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε με συγκροτημένο και συγκεκριμένο σχέδιο για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση, που θα επικεντρώνεται στην αναδιάρθρωση και την μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, με καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και προσέλκυση επενδύσεων, και μια γενναία αλλαγή του άδικου κι επαχθούς φορολογικού συστήματος, που έχει οδηγήσει στην απόγνωση εξαιτίας της τρομακτικής επιβάρυνσης τον επιχειρηματικό κόσμο και τους επαγγελματίες.

Το πιο δύσκολο και συνάμα το πιο σημαντικό, από αυτά, που εξήγγειλε αλλά και που πρέπει να κάνει ο Κυριάκος όταν γίνει πρωθυπουργός είναι η επαναδιαπράγματευση του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος. Αν τα καταφέρει, τότε σίγουρα θα βγάλει την χώρα από την μιζέρια και την κρίση. Είναι η πιο σπουδαία από όλες τις πολιτικές, που πρέπει να επιτευχθούν.

Facebook Comments