Ο τυφώνας Μαρία, η ισχυρότερη καταιγίδα που έπληξε το Πουέρτο Ρίκο εδώ και σχεδόν 90 χρόνια, ακολούθησε πορεία καταστροφής μέσω της επικράτειας των ΗΠΑ προκαλώντας σοβαρές πλημμύρες και βυθίζοντας το νησί στο σκοτάδι τη στιγμή που ο απολογισμός των νεκρών στην Καραϊβική ανήλθε σε τουλάχιστον 10.

Η Μαρία, ο δεύτερος μεγάλος τυφώνας, που ξέσπασε στην περιοχή αυτόν τον μήνα, έχασε μεγάλο μέρος της ισχύος της, μετά το πέρασμα από το Πουέρτο Ρίκο, ενώ σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο τυφώνων αναμενόταν να περάσει βόρεια της Δομινικανής Δημοκρατίας.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η Μαρία «σφυροκόπησε» το Σεν Κρουά το μεγαλύτερο και νοτιότερο τμήμα των Παρθένων Νήσων των ΗΠΑ, ως ένας τυφώνας της κατηγορίας 5 στην κλίμακα Σαφίρ Σίμπσον, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές.

Μεταβαίνοντας στο Πουέρτο Ρίκο μετατράπηκε σε καταιγίδα κατηγορίας 4 με συνεχείς ανέμους ταχύτητας 250 χιλιομέτρων την ώρα.

Η Μαρία έσπασε τις στέγες από κτίρια και μετέτρεψε τους δρόμους χαμηλής κυκλοφορίας σε ριψοκίνδυνους ποταμούς.

Ο κυβερνήτης του νησιού, Ρικάρντο Ροζέλο είπε πως ο μόνος θάνατος που αναφέρθηκε ήταν αυτός ενός άνδρα που χτυπήθηκε από ένα κομμάτι ξύλο που ξεριζώθηκε από τους πολύ ισχυρούς ανέμους.

Στους δρόμους της ιστορικής Παλιάς Πόλης του Πουέρτο Ρίκο στην πρωτεύουσα, Σαν Χουάν, μπορούσε να δει κανείς σπασμένα μπαλκόνια, κομμάτια από μονάδες κλιματισμού, θραύσματα από λαμπτήρες και νεκρά πουλιά.

Facebook Comments