Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Καταλονία με χιλιάδες διαδηλωτές να συγκρούονται με τις δυνάμεις της αστυνομίας.

Η κυβέρνηση της Καταλονίας κατηγορεί την κεντρική εξουσία πως έχει καταλύσει την αυτονομία της περιφέρειας την ώρα που ο Μαριάνο Ραχόι κάνει λόγο για ανάγκη επιστροφής στη νομιμότητα. Η κεντρική εξουσία απαιτεί να σταματήσει κάθε ενέργεια που αποσκοπεί στην διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το οποίο κρίθηκε παράνομο, ενώ την ίδια ώρα ενισχύει συνεχώς τις δυνάμεις της αστυνομίας στην Καταλονία.

Οι Καταλανοί αντιμετωπίζουν την ισπανική αστυνομία ως δύναμη κατοχής, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στα social media. Η κατάσταση φαίνεται να είναι εκτός ελέγχου καθώς ακόμη και Ευρωπαίοι πολιτικοί ζητούν να υπάρξει διάλογος και όχι καταστολή και καταπίεση.

Μία ομάδα από εθνοφύλακες, που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι από χθες το πρωί μέσα στην έδρα του καταλανικού συμβουλίου Οικονομικών στη Βαρκελώνη, κατόρθωσαν σήμερα τα ξημερώματα να εξέλθουν, χάρη στην επέμβαση της τοπικής αστυνομίας Mossos d’Esquadra, που δημιούργησε ένα διάδρομο ανάμεσα στο πλήθος που πολιορκούσε το κτίριο αμέσως μετά την επιχείρηση της Εθνοφυλακής.

Μία ομάδα από τους διαδηλωτές, που συνεχίζουν να πολιορκούν την έδρα του συμβουλίου, εκτόξευσαν εναντίον τους αντικείμενα και προπηλάκισαν τους εθνοφύλακες, οι οποίοι συμμετείχαν στην επιχείρηση των ερευνών κατόπιν δικαστικής εντολής για να παρεμποδισθεί το καταλανικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, που έχει ακυρωθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Facebook Comments