Δημοψήφισμα για το μέλλον της περιοχής ανακοίνωσε η βουλή της αυτόνομης Κριμαίας στην Ουκρανία που έχει μετατραπεί σε νέο επίκεντρο των αιματηρών συγκρούσεων. Οι τοπικοί επικεφαλής θεωρούν ότι η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή «απειλούνται μετά την αντισυνταγματική κατάληψη της εξουσίας από εθνικιστές που επικουρούνται από ένοπλες συμμορίες».

Η βουλή της Κριμαίας, ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα είναι για την ενίσχυση του στάτους της αυτονομίας και την επέκταση των εξουσιών».

«Η βουλή της Κριμαίας θεωρεί ότι η μόνη δυνατή διέξοδος από την παρούσα κατάσταση είναι η εφαρμογή των αρχών της απευθείας εξουσίας του λαού. Είμαι πεπεισμένος ότι μόνο με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για όλη την περιοχή με θέμα την ενίσχυση της αυτονομίας και την επέκταση των εξουσιών, ο λαός της Κριμαίας θα μπορέσει να προσδιορίσει μόνος του και δίχως εξωτερικές πιέσεις, το μέλλον του καθεστώτος της αυτονομίας» δήλωσε η εκπρόσωπος του προέδρου της βουλής.

Τόνισε παράλληλα ότι ως αποτέλεσμα της «αντισυνταγματικής κατάληψης της εξουσίας στην Ουκρανία από ριζοσπάστες εθνικιστές που υποστηρίζονται από ένοπλες συμμορίες, απειλείται η ειρήνη και η ασφάλεια της Κριμαίας.

Όπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC, την ανακοίνωση για το δημοψήφισμα έκαναν κορυφαίοι κοινοβουλευτικοί αξιωματούχοι και είναι πιθανό ότι θα χρειαστεί έγκριση των βουλευτών πριν διεξαχθεί το δημοψήφισμα. Ωστόσο ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί.

Facebook Comments