Η  δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές με την έκδοση ομολόγου 5 δις. ευρώ, πενταετούς διάρκεια, επιβεβαιώνει τις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για το εγχείρημα, χωρίς να αποκλείεται κάατι τέτοιο να πραγματοποιηθεί ενδεχομένως και πριν από τις Ευρωεκλογές.

Αν συμβεί αυτό, σημαίνει ότι θα αλλάξει το κλίμα και για τις εισηγμένες, οι οποίες έχουν ακριβή πρόσβαση στις αγορές. Γ Μυτιληναίος, όπως ανακοίνωσε σήμερα, σχεδιάζει τη δική της έκδοση ομολογιακού, κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Περιορίστηκαν οι απώλειες και ο γενικός δείκτης έκλεισε στο κόκκινο, αλλά πάνω από τις 1.290 μονάδες, διατηρώντας ανέπαφο το σενάριο νέας διάσπασης των 1.300 μονάδων. Η αγορά έκλεισε στις 1.293,97 μονάδες και με απώλειες 0,72%, ενώ έφτασε να καταγράφει απώλειες 1,6%, στις 1.281 μονάδες.

Οι απώλειες περιορίστηκαν μετά τις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να εισηγήθηκε στην ΔΕΗ να προβεί με τη σειρά της σε μείωση του ενεργειακού κόστους και βεβαίως ότι οι διαπραγματεύσεις τρόικας και Τράπεζας Ελλάδος βρίσκονται σε καλό δρόμο. Σχετικά με το τελευταίο, τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι τελικά η τρόικα αποδέχθηκε ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών προσδιορίζονται στα 5 δις. ευρώ, ενώ μειώθηκε το ελάχιστον ποσοστό κεφαλαιακής επάρκειας σε 8% από 9%. Σημειωτέον, ότι το 8% ισχύει για όλες τις Ευρωπαίκές τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση, οι Ελληνικές τράπεζες είναι οι μόνες που έχουν περάσει δύο stress tests και εδεν αποκλείεται να περάσουν και τρίτο μέχρι τέλος του χρόνου, ενώ είναι ήδη ανακεφαλαιοποιημένες. Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε εκκρεμότητα το νομοσχέδιο για τη νέα ανακεφαλαιοποίησή τους και την ιδιωτικοποίηση της Eurobank.

Οι συναλλαγές διατηρήθηκαν πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν τα κέρδη του περασμένου διημέρου.  Ισχυρά κέρδη για τον ΟΠΑΠ, καθώς από τη στιγμή που πέρασε στην Emma Delta γράφει κέρδη 62%, ενώ αναπροσαρμόζει το business plan του. Η μετοχή έκλεισε την Πέμπτη με κέρδη σχεδόν 5,5%, στα 11,21 ευρώ. Κέρδη πάνω από 3% για την ΕΧΑΕ, με την αγορά να περιμένει κάποια ανακοίνωση ως προς την επιστροφή μετρητών. Άνοδος 1,3% για τον Μυτιληναίο, στα 6,92 ευρώ, κλείνοντας σε νέα υψηλά. Αντίδραση, επίσης, για την ΕΥΔΑΠ, τα Σωληνουργεία, την Alpha, την Τέρνα Ενεργειακή και την Εθνική.  Κατά τα άλλα, πιέσεις βγήκαν στην Τιτάν και την Πειραιώς με απώλειες πάνω από 3%, 2,54% για τα ΕΛΠΕ και 2,53% για τα Folli Follie. Πιέσεις στα 12,52 ευρώ για τον ΟΤΕ και 2,27% οι απώλειες για την ΜΕΤΚΑ. 

Facebook Comments