Πολύ σημαντικές αποφάσεις κρίνει η Alpha Bank τι ήταν εκείνες που ανακοινώθηκαν στις 25 Φεβρουαρίου από την κυβέρνηση και αφορούσαν στη μείωση του κόστους της ενέργειας και του μη-μισθολογικού κόστους εργασίας για τις εγχώριες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, η Alpha Bank επισημαίνει ότι πλέον τα μέτρα που θα πρέπει να ακολουθήσουν είναι η μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ στην εστίαση και του φόρου επί των συναλλαγών ακινήτων. 

Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν κατʼ εξοχήν αναπτυξιακά μέτρα μεγάλης εμβέλειας και αναμένεται να συμβάλουν αφενός στον περιορισμό του κόστους της ύφεσης και αφετέρου στην ενίσχυση των κινήτρων για αύξηση της απασχόλησης και των επενδύσεων στην εγχώρια οικονομία.

Συνολικά, τα μέτρα αυτά αναμένεται να συμβάλλουν στην αναζωπύρωση της οικονομικής δραστηριότητας  και στην επίτευξη θετικού ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας και σημαντικής αύξησης της απασχόλησης ήδη από το 2014.

Σύμφωνα με την Alpha Bank οι επιδόσεις αυτές περιλαμβάνουν το εντυπωσιακό πρωτογενές πλεόνασμα στη γενική κυβέρνηση άνω του 1,1% του ΑΕΠ που επιτεύχθηκε από το 2013, και το εξίσου εντυπωσιακό πλεόνασμα στο Ισοζύγιο τρεχουσών Συναλλαγών ύψους 1,25% του ΑΕΠ, επίσης 1-2 έτη νωρίτερα από τις προβλέψεις της Τρόικα.

Περιλαμβάνουν επίσης την ουσιαστική ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας κατά 22% σε σχέση με το 2009, την επιβράδυνση της πτωτικής πορείας του ΑΕΠ στο -2,6% στο 4ο 3μηνο 2013 και δημιουργία των προοπτικών για θετική αύξηση του ΑΕΠ από το 1ο 3μηνο 2014, την σημαντική καθαρή εισροή επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα ύψους άνω των  4,5 δις ήδη από το 2013, την μεγάλη αύξηση της καθαρής μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα κατά 133 χιλ. άτομα το 2013, με μεγάλη αύξηση των προσλήψεων, κ.ά.

Οι ανωτέρω εξαιρετικά ευνοϊκές εξελίξεις επιβεβαιώνονται τώρα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) στις Χειμερινές Προβλέψεις που δημοσιεύτηκαν την 25η Φεβρουαρίου 2014. Σύμφωνα με τα νέα αυτά στοιχεία:

α) Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει τελικά το σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα στη γενική κυβέρνηση της τάξης του 1,1% του ΑΕΠ που πέτυχε η Ελλάδα το 2013, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος -0,3% του ΑΕΠ που εκτιμούσε τον Νοέμ. 2013.

β) Η πτώση του ΑΕΠ της Ελλάδος περιορίστηκε σημαντικά στο -3,7% το 2013 και αναμένεται ανάκαμψη με αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% το 2014 και κατά 2,9% το 2015.

γ) Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος (ULC) για την οικονομία ως σύνολο σημείωσε νέα μείωση κατά -7,8% to 2013, μετά την πτώση του κατά -6,2% το 2012 και κατά -1,8% το 2011.

Στα ανωτέρω θα πρέπει να προστεθεί και η πολύ καλύτερη του αναμενομένου υλοποίηση του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης τον Ιανουάριο του 2014, όπου καταγράφηκε ήδη πρωτογενές πλεόνασμα στην ΚΚ ύψους  835 εκατ., έναντι αντίστοιχου πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,96 δισ. ευρώ που προϋπολογίζεται για το σύνολο του έτους.

Οι εντυπωσιακές εξελίξεις “επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των διεθνών επενδυτών οι οποίοι από τις αρχές του 2013 έχουν προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα και σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση των τιμών των μετοχών και τη μεγάλη μείωση των αποδόσεων (αύξηση των τιμών) και των spread των κρατικών ομολόγων”, υπογραμμίζει η Alpha Bank.
 

Facebook Comments