Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και οι τρόποι με τους οποίους μπορεί σήμερα και στο μέλλον να βοηθήσουν οι ΗΠΑ, η ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη απέναντι στην ελληνική οικονομία, να έρθουν χρήματα, επενδύσεις και να αυξηθεί το εμπόριο, αλλά και το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με «πρωταγωνιστή» τον Σάββα Ξηρό, οι ελληνορωσικές σχέσεις και το Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι χθες Δευτέρα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η συζήτηση, ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, ενημερώνοντας σχετικά στους Έλληνες ανταποκριτές, ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και φιλική, τόσο με τον κ. Κέρι, όπως και με όλη την αμερικανική αντιπροσωπεία.

Ο κ. Κέρι σημείωσε ότι «βρισκόμαστε σε καιρούς με προκλήσεις» έκανε λόγο για «τις θυσίες που έχει κληθεί να κάνει ο λαός της Ελλάδος, λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η οικονομία» καθώς επίσης και «τις προκλήσεις της τρομοκρατίας και της καταπολέμησής της», ενώ εξέφρασε «εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ελλάδος για μεταρρυθμίσεις και προσπάθεια να μπορέσει να χαράξει μια νέα πορεία»

Σχετικά με την Ουκρανία ο κ. Κέρι εξέφρασε την ελπίδα να διατηρηθεί η «ισχυρή συνεργασία ΗΠΑ- Ευρώπης σε σχέση με την υποστήριξη μας στην Ουκρανία» τονίζοντας την «ανάγκη ενθάρρυνσης της Ρωσίας με κάθε τρόπο να τηρήσει την συμφωνία του Μινσκ, να συμβάλλει ώστε να έρθει ειρήνη στην περιοχή και επίσης», όπως πρόσθεσε «να συνεργαστούμε σε πιο μακροπρόθεσμες προκλήσεις όπως η προμήθεια και η διαφοροποίηση της ενέργειας στην περιοχή».
Ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης στη σημασία των κοινών προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας εκφράζοντας τον προβληματισμό της αμερικανικής κυβέρνησης και τη θέση της «ότι αυτοί που διέπραξαν πράξεις τρομοκρατίας και είναι στην φυλακή, πρέπει να παραμείνουν στην φυλακή».

Και κατέληξε: «Ελπίζουμε να εργαστούμε σε όλα τα θέματα πολιτικής διότι η σχέση που έχουμε είναι τόσο σημαντική που προφανώς ευχόμαστε στην νέα κυβέρνηση- σε αυτές τις στιγμές προκλήσεων να τα πάει καλά και προσβλέπουμε να είμαστε υποστηρικτικοί».
«Είμαι εδώ» απάντησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών «ως φίλος με κάποιον που εργάζεται μαζί μας για την δημοκρατία και την ειρήνη, εναντίον της τρομοκρατίας και ελπίζω η σχέση μας να εμβαθύνει προς την συνεργασία».

Σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης ο κ. Κοτζιάς, όπως είπε, εξήγησε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, «μια στάση η οποία προσδιορίζεται και καθορίζεται από το γεγονός ότι υπάρχουν έντεκα καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γύρω από τα θέματα των συνθηκών στις φυλακές», επισημαίνοντας ότι «ουδείς από αυτούς τους καταδικασθέντες που θα εμπίπτουν στις διατάξεις του καινούριου νόμου δεν πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος αλλά πρόκειται να είναι κρατούμενος υπό άλλες συνθήκες, δηλαδή στο σπίτι του υπό τις συνθήκες που προβλέπει ο νέος νόμος».

«Είναι γνωστή η σημασία που δίνει η αμερικανική κυβέρνηση στα ζητήματα της τρομοκρατίας» είπε ο κ. Κοτζιάς ο οποίος εξήγησε, όπως είπε, στον ομόλογό του την κατανόηση της ελληνικής κυβέρνησης στις ανησυχίες των ΗΠΑ, επισήμανε όμως ότι αυτές «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στην ουσία του νόμου».

«Νομίζω» πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς «ότι μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο νέος νόμος για τους φυλακισμένους δεν θα αφήσει ελεύθερο κανένα τρομοκράτη. Θα είναι μόνο μια αλλαγή του τρόπου κράτησης και κανένας δεν θα ελευθερωθεί».

Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις σχέσεις της χώρας μας με την ΠΓΔΜ, τις εξελίξεις στην περιοχή και στο Κυπριακό, καθώς και για τις συνθήκες οι οποίες υπάρχουν στην περιοχή μας και τις πρωτοβουλίες που μπορούν να ληφθούν.

Ο κ. Κοτζιάς, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το Κυπριακό, σημείωσε ότι «όλοι οι δυτικοί εταίροι μας ενδιαφέρονται για μια λύση στο Κυπριακό πρόβλημα» και πρόσθεσε ότι ο ίδιος εξηγεί πάντα ότι «για να υπάρξει λύση, πρέπει να είναι μια καλή λύση που να την αποδέχεται ο κυπριακός λαός, μια λύση που αν θέλει να είναι ουσιαστική δεν θα πρέπει να αφήνει άλλα δικαιώματα στις ονομαζόμενες εγγυήτριες δυνάμεις».

Εξηγήσεις δόθηκαν από αμφότερες τις πλευρές ως προς τη στάση απέναντι στη Ρωσία και το πρόβλημα της Ουκρανίας. «Τους εξηγήσαμε» είπε ο κ. Κοτζιάς «τις καλές και παραδοσιακές σχέσεις που έχουμε με τη Ρωσία, τη βοήθεια που δίνουμε αυτήν την εποχή στην Ουκρανία, όπως επίσης ερωτηθήκαμε για το τελευταίο ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και τους εξηγήσαμε ότι είναι μια συμφωνία οικονομικά συμφέρουσα και με οικονομικές προοπτικές για τη χώρα. Ο κ. Κέρι είχε την καλοσύνη να μου πει ότι σε λίγες μέρες θα μας στείλουν και από την πλευρά τους προτάσεις που θα βοηθάνε την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας».

Τέλος, ο κ. Κοτζιάς είπε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα της Ελλάδας και της γύρω περιοχής και γνωστοποίησε ότι κάλεσε τον κ. Κέρι να επισκεφθεί την Ελλάδα.
 

Facebook Comments