Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μελετά μέτρα για τον περιορισμό και ακόμα και για το «πάγωμα» ( rein in ) της επείγουσας παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, καθώς οι ηχηρές αντιρρήσεις για περαιτέρω βοήθεια προς τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο έχουν ενταθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο, όπως αναφέρουν πήγες του Bloomberg.

Το προσωπικό της ΕΚΤ έχει βάλει στο τραπέζι μια πρόταση να αυξηθεί το κούρεμα που λαμβάνουν οι τράπεζες για τα ενέχυρα που δίνουν, όταν δανείζονται από την Τράπεζα της Ελλάδας, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο. Αν και το μέτρο δεν έχει επίσημα συζητηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο, «μπορεί να εξεταστεί αν η ελληνική κυβέρνηση δεν καταφέρει να πείσει γρήγορα τους υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ ότι μπορεί να μεταρρυθμίσει την οικονομία και να αποκτήσει έτσι πρόσβαση στην αναγκαία ρευστότητα.

 

Όπως σημειώνει το Bloomberg, τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα είναι κατά κύριο λόγο εκτός των τακτικών δημοπρασιών της ΕΚΤ, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση της χώρας, η οποία διεξάγει συνομιλίες με τους εταίρους της ευρωζώνης στη Ρίγα αυτή την εβδομάδα, βρίσκεται σε διαμάχη με τους πιστωτές της για τις πολυπόθητες ενισχύσεις.

Αντί αυτού, οι τράπεζες έχουν σήμερα πρόσβαση σε περίπου 74 δισ. ευρώ επείγουσας χρηματοδότησης από την δική τους κεντρική τράπεζα, ένα ποσό που έχει αυξηθεί και που θα αναθεωρηθεί αυτή την εβδομάδα.

Η πρόταση των αξιωματούχων της ΕΚΤ περιλαμβάνει τρία πλαίσια για την μείωση του ποσού των μετρητών στα οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση τα πιστωτικά ιδρύματα έναντι ορισμένου ποσού εγγυήσεων, δήλωσε μία εκ των πηγών.

Facebook Comments