Η πτώση των τιμών στο φυσικό αέριο, ενδεχομένως η συναίνεση της ΔΕΗ στο να μειωθεί περαιτέρω το κόστος στις ενεργοβόρες βιομηχανίας, η πώληση του Ελληνικού, που, όπως όλα δείχνουν θα περάσει στην κοινοπραξία της Lamda Development, η επικείμενη συμφωνία της τρόικα με την Τράπεζα της Ελλάδος για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, οι εκτιμήσεις για επιστροφή στην ανάκαμψη της Ελλάδας το 2014, έχουν σαν αποτέλεσμα την εμπέδωση ενός καλύτερου επενδυτικού πλαισίου για την αγορά και την οικονομία, υποστηρίζουν οι αναλυτές.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,27%, στις 1.310,38 μονάδες με το συνολικό τζίρο να διαμορφώνεται πάνω από τα 136 εκατ. ευρώ και με την αγορά να ατενίζει πλέον πιο ψηλά επίπεδα μετά τα καλά νέα των τελευταίων ημερών. Ο μήνας έκλεισε με κέρδη 11,34%, με την αγορά να ενισχύεται από το ξεκίνημα του 2014 με κέρδη 12,71%.

Μόνο στην εβδομάδα  η άνοδος άγγιξε σχεδόν το 5%. Κλείσιμο στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2011 κινείται η εγχώρια χρηματιστηριακή, δημιουργώντας νέα αφετηρία για την επόμενη εβδομάδα, ανεβάζοντας ταυτόχρονα τον πήχη της αισιοδοξίας. Σε ότι αφορά την συνέχεια οι πιθανότητες συνέχισης της ανόδου παραμένουν και την ερχόμενη εβδομάδα υπέρ των αγοραστών με πιθανή στάση κοντά στις 1.350 μονάδες.

Ισχυρή ήταν η αντίδραση για την Ελλάκτωρ, που έκλεισε με άνοδο 4,86%, μετά τις δηλώσεις της διοίκησης ότι ψάχνει στρατηγθικό επενδυτή για τις θυγαατρικές, πάνω από 4% τα κέρδη από την Πειραιώς, λόγω καλύτερης στάθμισης από τους δείκτες της Morgan Stanley 3,83% ενισχύθηκε η Motor Oil και πάνω από 3% ανήλθαν τα κέρδη σε Folli Follie, MIG και ΓΕΚ/Τέρνα.

Γύρισμα σε αρνητικό πρόσημο κατά το κλείσιμο στην Εθνική, υποχωρώντας κατά 0,84%, στα 3,56 ευρώ, απώλειες 0,77% για τη ΔΕΗ, η οποία αναμένεται να επιβαρυνθεί από τη μείωση των τιμολογίων στη βιομηχανία. Μειώσεις οι οποίες ανέρχονται μέχρι 25%. Κλείσιμο σε νέα υψηλά για φέτος, στα 11,40 ευρώ για τον ΟΠΑΠ και άνοδος στα 12,70 ευρώ για τον ΟΤΕ. Ο Μυτιληναίος έσπασε και τα 7 ευρώ μετά τα στοιχεία για τη μείωση του ενεργειακού κόστους από  την ΔΕΗ, ενώ με κέρδη πάνω από 2% έκλεισε η ΜΕΤΚΑ, στα 13

Τεχνικά, τονίζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρημαατιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκης,  ο Γενικός Δείκτης έπαιξε για μια ακόμα φορά με την ψυχολογία των εμπλεκομένων συμπληρώνοντας έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις πριν ανακάμψει δυναμικά σε νέα υψηλά έτους.

Οι 1.219 μονάδες που αποτέλεσαν το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της εβδομάδας ήταν το όριο ανοχής της διόρθωσης πριν μεταβάλλουν την κατεύθυνση της τάσης σε πτωτική ενώ αυτό που ακολούθησε είναι ίσως ενδεικτικό της ορμής που έχει η άνοδος στην Ελληνική αγορά και το πόσο γρήγορα το σκηνικό μπορεί να αλλάξει.

Σε δύο συνεδριάσεις η αγορά πήρε πίσω συσσώρευση 14 συνεδριάσεων, είδε νέα υψηλά και επανήλθε σε δεύτερο χρόνο πάνω από τις 1.300 μονάδες. Όλοι οι τεχνικοί δείκτες παραμένουν θετικοί ενώ οι ταλαντωτές έχουν δώσει περιθώριο 50 μονάδων ανόδου πριν εισέλθουν σε τεχνικά βραχυπρόθεσμα υπεραγορασμένες ζώνες τιμών.

Τα καλά νέα για τον Γενικό Δείκτη είναι ότι όλη η συσσώρευση που έχει προηγηθεί από τα μέσα Φεβρουαρίου αποτελεί πλέον ένα ικανό πεδίο στήριξης (1.220 – 1.280), ένα ανάχωμα ασφαλείας καθώς εκεί έχουν απορροφηθεί οι πωλήσεις κατοχύρωσης κερδών της πρώτης φάσης της φετινής ανόδου.

Facebook Comments