Ανοδικά κινείται σήμερα η Wall Street, μετά και το νέο ρεκόρ που σημείωσε χθες ο δείκτης S&P 500, παρόλο που τα νέα οικονομικά στοιχεία έδειξαν πως η ανάπτυξη ήταν χαμηλότερη από το αναμενόμενο στο δ’ τρίμηνο του 2013.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,37%, ο δείκτης S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,44% και ο δείκτης Nasdaq καταγράφει κέρδη της τάξης του 0,40%.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ ενισχύθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2013 κατά 2,4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, χαμηλότερα από την αύξηση του 3,2% των προκαταρκτικών εκτιμήσεων.

Οι αμερικάνικες μετοχές οδεύουν προς την τρίτη χρονιά της bull market που ξεκίνησε στις 9 Μαρτίου του 2009. Τρεις γύροι ποσοτικής χαλάρωσης της Fed βοήθησαν να εκτoξευθεί ο δείκτης S&P 500 κατά 174% από τα χαμηλά 12 ετών.

Στις χθεσινές της δηλώσεις ενώπιον του Κογκρέσου η Τζάνετ Γελεν επιβεβαίωσε τη διευκολυντική πολιτική της Fed, τονίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγής της στρατηγικής της για τη μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων εάν η οικονομία εξασθενήσει. Νωρίτερα αυτό το μήνα, είπε ότι η οικονομία μπορεί να αντέξει τις μειώσεις των με΄τρων τόνωσης, προσθέτοντας ότι μόνο μια αξιοσημείωτη αλλαγή στην προοπτική θα έκανε την Fed να επιβραδύνει το ρυθμό του tapering.

O επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας του St. Louis, Τζέιμς Μπουλαρντ, δήλωσε ότι αν και είναι δύσκολο να διαχωριστουν οι επιπτώσεις των καιρικών συνθηκών στην πρόσφατη εξασθένηση της οικονομίας, παραμένει αισιόδοξος για την ανάπτυξη το 2014, ακόμη και αν το ΑΕΠ του 4ου τριμήνου αναθεωρηθεί προς κάτω. Οι μετοχές της Citigroup υποχωρούν 0,2% καθώς η τράπεζα μείωσε το 2013 τα κέρδη της κατά 235 εκατομμύρια δολάρια, μετά την ανακάλυψη απάτης στη μονάδα του Μεξικό. Η μετοχή της Arena Pharmaceuticals υποχωρεί 4,2% καθώς οι ζημιές της ετιαρείας απώλειες διευρύνθηκαν κατά το τέταρτο τρίμηνο.

Facebook Comments