Σημαντικά κέρδη στην Ευρώπη

MarketNews

Σημαντικά κέρδη στην Ευρώπη, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

 Τα καλύτερα του αναμενόμενου οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική οικονομία επηρέασαν θετικά τις ευρωαγορές, οι οποίες έμοιαζαν εγκλωβισμένες στις ανησυχίες για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Έτσι ο Φεβρουάριος έκλεισε με τις καλύτερες των προϋποθέσεων, με τους δείκτες να καταγράφουν τον καλύτερο μήνα από τον Ιούλιο του 2013.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε σταθεροποιητικά στις 6.810 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 1,08% στις 9.692 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε ανοδο 0,26% στις 4.408 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με κέρδη 0,2% στις 338,02 μονάδες. Ο δείκτης από την αρχή του Φεβρουαρίου κατέγραψε κέρδη 4,8%. Η πλειονότητα των μετοχών του δείκτη βρίσκεται κατά 24% υψηλότερα από τον κινητό μέσο όρο των 30 ημερών.

Στο ταμπλό, η Serco ενισχύθηκε κατά 12,10%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 5 Μαρτίου 2013. Η διοίκηση όρισε νέο διευθύνοντα σύμβουλο τον Rupert Soames, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιουνίου.

Βαρίδι στους δείκτες ήταν η Erste Group Bank, η μεγαλύτερη αυστριακή τράπεζα, η οποία υποχώρησε κατά 10,20%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα λειτουργικά της κέρδη θα είναι χαμηλότερα των στόχων, εξαιτίας της αύξησης των προβλέψεων για τα προβληματικά δάνεια.

Η Bankia υποχώρησε κατά 3,7%, καθώς η ανακοίνωση ότι η ισπανική κυβέρνηση θα πουλήσει το 7,5% της συμμετοχής της στην τράπεζα, απογοήτευσε την αγορά, καθώς η κυβερνητική στήριξη σταδιακά θα αίρεται.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Ιανουάριο αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 0,9%, έναντι εκτιμήσεων για πτώση 1,7%. Σε  επίπεδο μήνα η αύξηση ήταν στο 2,5% έναντι πρόβλεψης για 1%.

Σταθερός στο 0,8% διαμορφώνεται ο μέσος ετήσιος εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Εurostat. Ο ετήσιος πληθωρισμός Φεβρουαρίου, διαμορφώθηκε στο 0,8%, , ενώ οι αναλυτές ανέμεναν υποχώρηση στο 0,7%. Σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1% το Φεβρουάριο συγκριτικά με το 0,8% προηγουμένως.

Στο 12% διαμορφώθηκε ο δείκτης ανεργίας στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο του 2013. Ο δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος έναντι του Δεκεμβρίου 2013, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Παράλληλα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ανεργία διαμορφώθηκε στο 10,8%.