Η Πορτογαλία εξασφάλισε μια νέα θετική κρίση εκ μέρους των πιστωτών της σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας, λίγους μήνες πριν από την έξοδό της από το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της χώρας, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Το πράσινο φως των εμπειρογνωμόνων της διεθνούς τρόικας των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση μιας νέας δόσης ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα συνολικά 78 δισεκατομμύρια που προβλέπονταν στο πρόγραμμα βοήθειας που τέθηκε σε εφαρμογή το Μάιο του 2011.

«Η Πορτογαλία ολοκληρώνει την ενδέκατη αξιολόγηση της τρόικας με θετικό τρόπο. Εφεξής δεν απομένει παρά μόνο μία» δήλωσε ικανοποιημένος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Πάουλο Πόρτας παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της έκθεσης αξιολόγησης της εφαρμογής του προγράμματος στους δημοσιογράφους.

Για την Πορτογαλία, που επιδιώκει να απαλλαγεί από την κηδεμονία των πιστωτών της την 17 Μαΐου, επρόκειτο πράγματι για την προτελευταία από τη σειρά των 12 αποστολών αξιολόγησης που έχουν γίνει τα τελευταία 3 χρόνια.

Η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2014: αναμένει πλέον μία αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,2% από 0,8% προηγουμένως, χάρη κυρίως στην καλή πορεία των εξαγωγών.

Η πρόβλεψη για το ποσοστό της ανεργίας φέτος επίσης αναθεωρήθηκαν επί τα βελτίω, στο 15,7% από 16,8% προηγουμένως.

Facebook Comments