Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Κριμαία, καθώς η ρωσική Ανω Βουλή ενέκρινε ομόφωνα το αίτημα του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την αποστολή στρατευμάτων στην Κριμαία.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου, ο Ρώσος πρόεδρος ζητησε την έγκριση του κοινοβουλίου για την χρήση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη περιοχή αυτή της Ουκρανίας και «απειλής για τη ζωή των Ρώσων πολιτών, των συμπατριωτών μας και του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας που βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος».

«Υποβάλλω μια πρόταση για τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο έδαφος της Ουκρανίας μέχρι την εξομάλυνση της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης στη χώρα αυτή», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η Ρωσία διαθέτει μια σημαντική δύναμη στην Κριμαία αφού, με βάση μια συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, στη Σεβαστούπολη έχει τη βάση του ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας που αριθμεί περίπου 20.000 άνδρες

Η Ρωσία αρνήθηκε να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία υπό την αιγίδα μιας συμφωνίας που εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα της τελευταίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο δηλώσεις του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Αντρέι Ντεσίτσια.

Η Ουκρανία ζήτησε τις διαπραγματεύσεις αφού κατηγόρησε τη Μόσχα ότι αναπτύσσει στρατεύματα στην περιοχή της Κριμαίας.

Οι φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας και ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας φέρεται μάλιστα να συμφώνησαν να αναλάβουν από κοινού τη φύλαξη σημαντικών κτιρίων στη χερσόνησο, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA, το οποίο επικαλείται την υπηρεσία τύπου του Στόλου.

Λίγο νωρίτερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ είχε ανακοινώσει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν ήδη αναλάβει τη φύλαξη ορισμένων κτιρίων της περιοχής.

Πριν λίγο, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, υψώθηκε η ρωσική σημαία στο κτήριο της νέας φιλορωσικής τοπικής κυβέρνησης στο Χάρκοβο.

Παράλληλα, το δημοψήφισμα για την παραχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας στην Κριμαία, που είχε προγραμματιστεί για τις 25 Μαϊου επισπεύδεται και θα διεξαχθεί στις 30 Μαρτίου.

Ο εκπρόσωπος του φιλορώσου πρωθυπουργού της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ δήλωσε το Σάββατο στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το δημοψήφισμα που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 25 Μαΐου με το ερώτημα της παραχώρησης μεγαλύτερης αυτονομίας στην επαρχία αυτή, επισπεύδεται και θα γίνει στις 30 Μαρτίου.

 

Facebook Comments