Η «Κοίμηση της Θεοτόκου» θα «ταξιδέψει» από τη Σύρο στο Τολέδο

MarketNews

Η «Κοίμηση της Θεοτόκου» θα «ταξιδέψει» από τη Σύρο στο Τολέδο , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Η «Κοίμηση της Θεοτόκου», νεανικό έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, που κοσμεί την ομώνυμη εκκλησία στην Ερμούπολη της Σύρου, θα «ταξιδέψει» στο Τολέδο της Ισπανίας. Το έργο θα συμπεριληφθεί στην περιοδική έκθεση με τίτλο «Ο Έλληνας του Τολέδο» («The Greek of Toledo»).

Η εικόνα, ωστόσο, δεν θα λείψει από τη Σύρο κατά τη διάρκεια του Πάσχα, που φέτος θα εορταστεί στις 20 Απριλίου, καθώς θα παραμείνει στην ισπανική πόλη για περίπου έναν μήνα, δηλαδή έως τις 14 Απριλίου. Αυτή ήταν και η επιθυμία της Μητρόπολης της Σύρου, με την οποία συμφώνησαν οι διοργανωτές. Η εικόνα θα ταξιδέψει με χειραποσκευή, ενώ στο Τολέδο θα φιλοξενηθεί σε ειδική προθήκη, με κατάλληλο μικροκλίμα, που θα της εξασφαλίζει τις κατάλληλες συνθήκες διατήρησης.

Η συγκεκριμένη εικόνα είναι ένα από τα πρώιμα έργα του Ελ Γκρέκο, που δημιούργησε μεταξύ του 1562 και του 1564, όταν ακόμα βρισκόταν στην Κρήτη. Η πραγματική ταυτότητα του έργου αποκαλύφθηκε μόλις το 1983 από τον αρχαιολόγο του ΥΠΠΟ, Γιώργο Μαστορόπουλο, ο οποίος ανακάλυψε την υπογραφή «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ο δείξας» στην εικόνα.

Η έκθεση, στο πλαίσιο του έτους Ελ Γκρέκο, όπως κηρύχθηκε το 2014 από Ισπανία και Ελλάδα, γίνεται με αφορμή τα 400 χρόνια από το θάνατο του Γκρέκο (συμπληρώνονται στις 7 Απριλίου), του μεγάλου κρητικού ζωγράφου που θεωρείται πρόδρομος της μοντέρνας τέχνης,  μολονότι έμεινε παραγνωρισμένος επί τρεις αιώνες. Για την έκθεση «The Greek of Toledo», που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Santa Cruz, θα συγκεντρωθούν συνολικά 75 έργα από σημαντικά Μουσεία του κόσμου, όπως το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, η Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον και το Μουσείο Πράδο.

Οι επισκέπτες της ισπανικής πόλης, στο πλαίσιο της έκθεσης, θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν έργα τού Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και σε άλλους χώρους του Τολέδο, πλην του Μουσείου, γνωστούς και ως «Χώροι Ελ Γκρέκο», όπου ο ζωγράφος φιλοτέχνησε έργα του, όπως το Σκευοφυλάκιο του Καθεδρικού Ναού του Τολέδο, το παρεκκλήσι του Σαν Χοσέ, το μοναστήρι του Σάντο Ντομίνγκο ελ Αντίγκουο, η εκκλησία του Σάντο Τομέ και το νοσοκομείο Ταβέρα.

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος γεννήθηκε στην Κρήτη το 1541 και εγκαταστάθηκε στο Τολέδο αφού προηγουμένως μαθήτευσε δίπλα σε μεγάλους ιταλούς ζωγράφους, όπως ο Τιτσιάνο. Από το εργαστήρι του στο Τολέδο φιλοτέχνησε αμέτρητα πορτρέτα ισπανών ευγενών αλλά και σημαντικά θρησκευτικά έργα, όπως αυτά που κοσμούν τον Καθεδρικό της πόλης. Πέθανε στο Τολέδο στις 7 Απριλίου 1614 και μετά τον θάνατό του το έργο του αγνοήθηκε.