Η ταινία 12 Χρόνια Σκλάβος ήταν ο μεγάλος νικητής της 86 τελετής βραβείων Όσκαρ, αποσπώντας το βραβείο της καλύτερης ταινίας, και δύο ακόμα βραβεία.

Πολυνίκης της βραδιάς αναδείχθηκε η ταινία Gravity, με επτά «χρυσά» αγαλματίδια.

Ο Μάθιου Μακόναχι απέσπασε το Όσκαρ Α΄ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία Dallas Buyers Club.

H Κέιτ Μπλάνσετ απέσπασε το Όσκαρ Α΄ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία Θλιμμένη Τζάσμιν (Blue Jasmine).

Ο ηθοποιός Τζάρεντ Λέτο κατέκτησε το Όσκαρ Β΄ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία “Dallas Buyers Club”.

Η ηθοποιός Λουπίτα Νιόνγκο κατέκτησε το Όσκαρ καλύτερου Β΄ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην αντιρατσιστική ταινία 12 Χρόνια Σκλάβος.

Ο 52χρονος μεξικανός σκηνοθέτης Αλφόνσο Κουαρόν απέσπασε το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας για την ταινία του Gravity, στην οποία πρωταγωνιστούν η Σάντρα Μπούλοκ και τον Τζορτζ Κλούνεϊ.

Η ταινία Frozen (Βασίλισσα του Χιονιού) της Walt Disney Animation Studios κέρδισε το Όσκαρ για την καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων.

Η ιταλική ταινία The Great Beauty, ένα δράμα σε σκηνοθεσία Πάολο Σορεντίνο, κέρδισε το βραβείο Όσκαρ για την καλύτερη ξενόγλωσση ταινία.

Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου απονεμήθηκε στον Τζον Ρίντλεϊ για το 12 Χρόνια Σκλάβος, ενώ ο Σπάικ Τζόνζι έφυγε με το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου για το Her.

Όσκαρ Κοστουμιών κέρδισε η Κάθριν Μάρτιν για τον Υπέροχο Γκάτσμπι. Όσκαρ Μακιγιάζ και Μαλλιών κέρδισε το Dallas Buyers Club.

Όσκαρ μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων στο Mr. Hublot.

Όσκαρ Οπτικών Εφέ, Ηχητικού Μιξάζ, Ηχητικού Μοντάζ, Φωτογραφίας, Μοντάζ και Μουσικής κέρδισε το Gravity.

Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους αναδείχθηκε το Helium, ενώ Όσκαρ Καλύτερου Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ κέρδισε το The Lady in Number 6: Music Saved My Life, που αφηγείται την ιστορία της γηραιότερης κρατουμένης στρατοπέδου συγκέντρωσης του Β Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία πέθανε πριν από λίγες ημέρες.

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ αναδείχθηκε το 20 Feet from Stardom.

Facebook Comments