“Κινδυνεύει η δημοκρατία στην Ελλάδα;” είναι ο τίτλος άρθρου του καθηγητή Γιώργου Δερτιλή, που φιλοξενεί σήμερα η εφημερίδα της Φρανκφούρτης Frankfurter Allgemeine.

Στο κείμενο επισημαίνεται, με ιδιαίτερα κριτική διάθεση, ότι “ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ασκεί αγωγή εναντίον ενός περιοδικού με κύρος, οδηγώντας το στην (οικονομική) κατάρρευση. Δεν είναι η μοναδική περίπτωση, στην οποία η κυβέρνηση δείχνει τί πιστεύει για την ελευθερία της γνώμης και το κράτος δικαίου”.

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι ο υπουργός Εξωτερικών κατέθεσε αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση εναντίον ενός περιοδικού που τον είχε χαρακτηρίσει “θαυμαστή του Χόνεκερ”, είχε αναφέρει ότι ήταν ιδρυτικό μέλος του κομμουνιστικού κόμματος και του είχε αποδώσει τον χαρακτηρισμό “Γκάουλαιτερ”, δηλαδή “πολιτικός καθοδηγητής”. Μεταξύ άλλων, ο αρθρογράφος αναφέρει τα εξής: “Σημαίνοντες Έλληνες ασκούν έντονη κριτική στην απόφαση του δικαστηρίου, ενώ εντείνεται η κριτική από διεθνώς ανεγνωρισμένα μέσα ενημέρωσης. Ποιά θα είναι η αντίδραση του εύθικτου υπουργού; Θα αρχίσει να καταδιώκει και τους ξένους δημοσιογράφους; Ή θα προτιμήσει να το κάνει αυτό ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων, ελπίζοντας να βρει και πάλι φιλικά προσκείμενους δικαστές;”

Στη συνέχεια του άρθρου αναφέρεται ότι “στην πραγματικότητα η υπόθεση του Athens Review of Books δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα για την προσπάθεια της κυβέρνησης να φιμώσει την αντιπολίτευση. Μία άλλη (αντίστοιχη) υπόθεση από το παρελθόν είναι εκείνη του Ανδρέα Γεωργίου, του πρώην επικεφαλής της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας Elstat, ο οποίος διώκεται, γιατί το 2010 είχε αποστείλει στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα τα πραγματικά στοιχεία για το ελληνικό έλλειμμα.

Η λογική της καταγγελίας είναι η εξής: Τα στοιχεία αυτά επέτρεψαν στην ΕΕ να δρομολογήσει το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης, καθώς και όλα τα επόμενα, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει οριστικά η ελληνική οικονομία. Με άλλα λόγια: αν ο Γεωργίου συνέχιζε να στέλνει πλαστά στοιχεία στην ΕΕ, η ελληνική οικονομία δεν θα κατέρρεε. Κατά τα λοιπά καμία ελληνική κυβέρνηση πριν ή μετά το 2010 δεν φέρει ευθύνη για το υψηλό χρέος και όλα όσα συνέβησαν από τότε”.

 

Facebook Comments