Με τη συμμετοχή 90 επενδυτικών funds και την παρουσία 125 αναλυτών και διαχειριστών χαρτοφυλακίων που πραγματοποίησαν 650 κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τις 33 εισηγμένες εταιρείες, ολοκληρώθηκε αργά χθες το απόγευμα στο Λονδίνο το 12ο roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Το κλίμα ήταν θετικό για τις ελληνικές επιχειρήσεις που παρουσίασαν τα επενδυτικά προγράμματα του 2018, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να παρουσιάζουν οι κλάδοι τουρισμού, real estate, ενέργειας και logistics.

Ωστόσο, το κυρίαρχο ερώτημα και η αγωνία των ξένων επενδυτών είναι οι καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στη μείωση των κόκκινων δανείων, στους πλειστηριασμούς κατοικιών και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Οι εκπρόσωποι των τραπεζών προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους ξένους διαχειριστές σημειώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα νέων αυξήσεων κεφαλαίων και, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, θα έχουν μειωθεί σημαντικά τα κόκκινα δάνεια μέχρι το τέλος του 2018 κατά 40 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης σε δηλώσεις του από το Λονδίνο τόνισε: «Οι διαπιστώσεις από τις εκδηλώσεις και συναντήσεις που είχαν στελέχη σημαντικών ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και επίσημοι φορείς, με εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών οίκων του Λονδίνου, είναι αρκετά αισιόδοξες. Με δεδομένη την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και της διαγραφόμενης θετικής εξέλιξης, το ενδιαφέρον εστιάστηκε σε συγκεκριμένες τοποθετήσεις, στις αποδόσεις και τις προοπτικές κλάδων και επιχειρήσεων. Οι ξένοι επενδυτές γνωρίζουν ότι, συμμετέχοντας σε μια καλά ρυθμισμένη αγορά, επενδύουν σε μια κεφαλαιαγορά στην οποία μπορεί να έχουν εμπιστοσύνη και να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους».

Στη διάρκεια της παρουσίασής του για την ελληνική οικονομία, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης υπογράμμισε τα εξής: «Η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος είναι καθοριστική. Θα επιτρέψει στην οικονομία να ανακάμψει και να αποκτήσει δυναμική. Θα ανοίξει δε τον δρόμο για την Ελλάδα, να ανακτήσει την πλήρη και βιώσιμη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές. Τα μακροοικονομικά στοιχεία της Ελλάδας τα τελευταία δύο χρόνια παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση σε σχέση με ό,τι προέβλεπε η τελευταία αξιολόγηση της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών.

Η οικονομία είναι σε φάση ανάκαμψης, οι τράπεζες βρίσκονται στο στάδιο ελέγχου των ισολογισμών τους με χρήση αξιόπιστων εργαλείων και στο πλαίσιο συγκεκριμένων στόχων. Μια νέα αξιολόγηση του ενεργητικού τους θα αποτελούσε αναίτια απόσπαση από το έργο τους». Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να έχει ολοκληρωθεί η γ΄ αξιολόγηση έως το τέλος του έτους υπογράμμισε ο υπ. Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου μιλώντας χθες το πρωί στην τηλεόραση του Bloomberg, στο περιθώριο του roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο. Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων αφού, όπως είπε, «πετυχαίνουμε τους στόχους», τονίζοντας μάλιστα ότι «θα πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του χρόνου».

Facebook Comments