Μία διετή «περίοδο εφαρμογής» για τη μετά το Brexit εποχή, ώστε η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ να γίνει με ομαλό τρόπο, πρότεινε για πρώτη φορά ρητώς η Τερέζα Μέι κατά την βαρυσήμαντη ομιλία της στη Φλωρεντία.

Όπως είπε η βρετανίδα πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου θα συνεχιστεί η πρόσβαση της κάθε πλευράς στην αγορά της άλλης με τους ισχύοντες κανόνες. «Έτσι θα εξασφαλιστεί η πολύτιμη βεβαιότητα», ανέφερε η κ. Μέι. 

Σημείωσε ότι αναμένει πως η διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου θα είναι περίπου δύο χρόνια.

Σε μία σημαντική υπαναχώρηση από την αρχική θέση, η κ. Μέι είπε ότι κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου οι ευρωπαίοι πολίτες θα συνεχίζουν να μπορούν να έρχονται ελεύθερα στη Βρετανία, αλλά με υποχρέωση εγγραφής τους σε μητρώα του υπουργείου Εσωτερικών.

Παράλληλα, η κ. Μέι είπε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δε θα πρέπει να ανησυχούν ότι λόγω του Brexit θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα ή να λάβουν λιγότερα από τον τρέχοντα προϋπολογισμό της ΕΕ που λήγει το 2020. Για το λόγο αυτό, τόνισε, η Βρετανία θα τηρήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις έως τότε. Απέφυγε να αναφέρει συγκεκριμένα ποσά, αλλά οι προκαθορισμένες συνεισφορές της Βρετανίας μέχρι το τέλος του 2020 ανέρχονται σε περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για τη μελλοντική εμπορική σχέση Βρετανίας-ΕΕ η πρωθυπουργός απέρριψε το μοντέλο του Καναδά ή μια σχέση στα πρότυπα του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, όπως με τη Νορβηγία. «Μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο από αυτό. Ας επιδείξουμε δημιουργικότητα και ρεαλισμό», είπε η κ. Μέι, επαναλαμβάνοντας ότι θέλει μία νέα εξειδικευμένη σχέση με την ΕΕ, χωρίς δασμούς στο εμπόριο. 

Ανέφερε δε σε μία ακόμα παραχώρηση, ότι ως προς τον απαραίτητο μελλοντικό μηχανισμό επίλυσης εμπορικών και οικονομικών διαφορών θα πρέπει να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση μεταξύ της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που απορρίπτει το Λονδίνο και των βρετανικών δικαστηρίων.

Απευθυνόμενη στους ευρωπαίους κατοίκους της χώρας της είπε ότι από τους πρώτους στόχους της ήταν και είναι η συνέχιση της ζωής τους όπως είναι σήμερα. «Είμαι σαφής ότι η εγγύηση που σας δίνω είναι πραγματική», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε, πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα ως προς τις διαβεβαιώσεις που παρέχει, ότι τα δικαιώματα των Ευρωπαίων κατοίκων θα εγγραφούν στο βρετανικό δίκαιο, αλλά όταν προκύπτουν διαφορές τα βρετανικά δικαστήρια θα μπορούν να λαμβάνουν υπόψη ετυμηγορίες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με στόχο να υπάρχει συνεπής ερμηνεία των νόμων. 

Τόνισε τη σημασία της ομαλής επίλυσης των θεμάτων που ανακύπτουν στην Ιρλανδία, με διαφύλαξη της ειρηνευτικής Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής και της κοινής ταξιδιωτικής περιοχής, χωρίς επιστροφή στα σκληρά σύνορα του παρελθόντος.

Επισήμανε και την ανάγκη συνέχισης της απρόσκοπτης συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, με μια «τολμηρή νέα στρατηγική συνθήκη» μεταξύ των δύο πλευρών, για μία «άνευ προηγουμένου» στενή συνεργασία, ανώτερη από αυτή που έχει σήμερα η ΕΕ με τρίτες χώρες. «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αφοσιωμένο χωρίς όρους στη διατήρηση της ασφάλεια της Ευρώπης», είπε η κα Μέι.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός είπε ότι το Brexit είναι μία αναπόφευκτα δύσκολη διαδικασία, αλλά είναι προς το κοινό συμφέρον να γίνει με επιτυχία: «Πιστεύω ότι μοιραζόμαστε μία βαθιά αίσθηση ευθύνης να κάνουμε αυτή την αλλαγή να λειτουργήσει ομαλά και λογικά, όχι μόνο για τους πολίτες σήμερα, αλλά για την επόμενη γενιά που θα κληρονομήσει τον κόσμο που θα της αφήσουμε. Τα μάτια του κόσμου είναι πάνω μας, αλλά αν μπορούμε να επιδείξουμε φαντασία και να είμαστε δημιουργικοί σχετικά με τον τρόπο που εγκαθιδρύουμε αυτή τη νέα σχέση (…), τότε νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον».

Συμπλήρωσε ότι η Βρετανία θέλει να είναι ο πιο στενός φίλος και εταίρος της ΕΕ, ώστε να αντιμετωπιστούν κοινές προκλήσεις και να αξιοποιηθούν αμοιβαίες ευκαιρίες. «Φεύγουμε από την ΕΕ, αλλά δε φεύγουμε από την Ευρώπη», επανέλαβε, προσθέτοντας ότι δεν εγκαταλείπεται η δέσμευση στην από κοινού δράση για την ασφάλεια και ευημερία της Ευρώπης.

Σχολίασε δε ότι ποτέ η Βρετανία δεν ένιωθε άνετα να είναι μέλος της ΕΕ, ίσως λόγω γεωγραφίας και ιστορίας. Άφησε να εννοηθεί ότι η έξοδος της χώρας της θα επιτρέψει την περαιτέρω σύγκλιση της ΕΕ. 

Θέλοντας να εξηγήσει γιατί επέλεξε τη Φλωρεντία για την ομιλία της, είπε στην εισαγωγή της ότι η πόλη της Τοσκάνης ήταν η κοιτίδα της Αναγέννησης που σε μεγάλο βαθμό καθόρισε τι σημαίνει να είναι κανείς Ευρωπαίος.
 

Facebook Comments