Αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες ο τέταρτος γύρος των διαπραγματεύσεων για το Brexit, με συνάντηση μεταξύ του Βρετανού Υπουργού για την Έξοδο από την ΕΕ Ντέιβιντ Ντέιβις και του επικεφαλής διαπραγματευτή της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο νεότερος γύρος των επαφών ξεκινά με μία εβδομάδα καθυστέρηση, καθώς μεσολάβησε η ομιλία της Τερέζα Μέι στη Φλωρεντία με την οποία για πρώτη φορά η Βρετανίδα Πρωθυπουργός ζήτησε από τους Ευρωπαίους μία μεταβατική περίοδο μετά από την ημερομηνία του Brexit το 2019, με όρους όμοιους με τους ισχύοντες σήμερα.

Οι προηγούμενοι τρεις γύροι των συνομιλιών ολοκληρώθηκαν χωρίς συνολικά επαρκή πρόοδο επί των τριών θεμάτων που συνθέτουν την πρώτη φάση: τα δικαιώματα των Ευρωπαίων κατοίκων της Βρετανίας, το ποσό που θα καταβάλει η Βρετανία φεύγοντας από την ΕΕ έναντι μελλοντικών υποχρεώσεων και το μέλλον των συνόρων στην Ιρλανδία.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διέκριναν «εποικοδομητικό πνεύμα» στην ομιλία της Πρωθυπουργού, αλλά τόνισαν ότι οι προτάσεις της θα πρέπει να μεταφραστούν από σήμερα σε απτές διαπραγματευτικές θέσεις.

Παράλληλα, η κα Μέι έχει να διαχειριστεί μία εύθραυστη εκεχειρία στο εσωτερικό του κόμματός της με πολλά στελέχη να την αμφισβητούν μιλά εβδομάδα πριν από το ετήσιο συνέδριο των Συντηρητικών.

Διάφορα δημοσιεύματα το Σαββατοκύριακο αναφέρονταν σε ζυμώσεις και σε έριδες μεταξύ δυνητικών διαδόχων της, με πρωταγωνιστές τον Υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, τον Υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, την Υπουργό Εσωτερικών Άμπερ Ραντ και τον κ. Ντέιβις.
 

Facebook Comments