Το βρετανικό Εργατικό Κόμμα αναφέρθηκε σήμερα στο ενδεχόμενο η Βρετανία να παραμείνει συνδεδεμένη με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο μιας μορφής τελωνειακής ένωσης μετά το Brexit, ακόμη και έπειτα από μια μεταβατική περίοδο.

“Η παραμονή σε ένα είδος τελωνειακής ένωσης είναι ένας ενδεχόμενος τελικός προορισμός για το Εργατικό Κόμμα”, δήλωσε ο αρμόδιος για το Brexit αξιωματούχος των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, κατά τη δεύτερη ημέρα του ετήσιου συνεδρίου του μεγαλύτερου κόμματος της βρετανικής αντιπολίτευσης στο Μπράιτον, ένα θέρετρο της νότιας Αγγλίας.

Το Εργατικό Κόμμα είχε ταχθεί στα τέλη Αυγούστου υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά για μια μεταβατική περίοδο που θα μπορούσε να φθάσει τα τέσσερα χρόνια μετά την έξοδο από την ΕΕ, που προβλέπεται τον Μάρτιο 2019, διατηρώντας πάντως την αοριστία αναφορικά με τη θέση του για τη συνέχεια.

Χθες Κυριακή οι σύνεδροι του Εργατικού Κόμματος αποφάσισαν να μην θέσουν το ζήτημα του Brexit σε ψηφοφορία κατά το τετραήμερο συνέδριό τους.

Όπως ο ηγέτης τους, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, προτίμησαν να τονίσουν το πρόγραμμά τους κατά της λιτότητας που επέτρεψε στο Εργατικό Κόμμα να σημειώσει σαφή άνοδο στις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου, αψηφώντας την έκκληση 30 βουλευτών και συνδικαλιστών των Εργατικών να δεσμευθεί ξεκάθαρα το κόμμα τους υπέρ μιας μόνιμης παραμονής στην ενιαία αγορά.

“Όταν θα είμαστε στην κυβέρνηση, θα κατασκευάσουμε μια νέα προοδευτική σύμπραξη με την ΕΕ”, διαβεβαίωσε ο Κιρ Στάρμερ. Υπερασπίσθηκε “μια πραγματιστική προσέγγιση” που δεν θα αποκλείει καμιά επιλογή ώστε να επιτευχθεί “μια συμφωνία που να διατηρεί τα οφέλη της τελωνειακής ένωσης και της ενιαίας αγοράς”.

Facebook Comments