Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε υποσχεθεί στην Πνύκα ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα παρουσίαζε έναν οδικό χάρτη για την Ευρώπη. Σήμερα το απόγευμα στη Σορβόννη ο γάλλος πρόεδρος θα τον παρουσιάσει αναλυτικά σε φοιτητές και νεολαίους.

Δεν θεωρείται τυχαία η επιλογή της σημερινής μέρας, λίγες μόλις ώρες μετά τις γερμανικές εκλογές με μια Άγκελα Μέρκελ νικήτρια μεν, αποδυναμωμένη δε, που σίγουρα θα της χρειασθεί χρόνος για να φτιάξει τον κυβερνητικό συνασπισμό της.

Ανάγκη για αναδιάρθρωση και εκδημοκρατισμό της Ευρώπης

Μετά την απόφαση των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών να μην συμμετέχουν στην κυβέρνηση, αλλά και με την είσοδο της ακροδεξιάς στο γερμανικό Κοινοβούλιο είναι σαφές ότι η καγκελάριος θα αντιμετωπίσει πιέσεις για την ευρωπαϊκή πολιτική της.

Το εν λόγω αποτέλεσμα δυσκολεύει τα ευρωπαϊκά σχέδια Μακρόν και κινδυνεύει να αποδυναμώσει το γάλλο-γερμανικό δίδυμο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν όμως είναι ένας πρόεδρος που «τρέχει» χωρίς να προσαρμόζει στόχους και οράματα στις εξωτερικές συνθήκες. Έτσι ενώπιον των πιθανών δυσκολιών με τους κυβερνητικούς εταίρους ο Εμανουέλ Μακρόν στρέφεται στους νέους. Θα τους μιλήσει σήμερα για την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης και εκδημοκρατισμού της Ευρώπης, ιδιαίτερα δε για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, με υπουργό Οικονομικών, κοινό προϋπολογισμό και κοινοβούλιο.

Επίσης, για την αναζήτηση μιας νέας πορείας με την οργάνωση για ένα εξάμηνο ανοιχτών συζητήσεων σε όλα τα κράτη μέλη, ώστε να εμπλακούν όλοι οι πολίτες και να φέρουν στην επιφάνεια ιδέες επιθυμίες παράπονα και στόχους.

Facebook Comments