Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμενόταν η ομιλία του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης και είναι αλήθεια ότι δεν απογοήτευσε τους περισσότερους που τον άκουσαν το απόγευμα της Τρίτης. Μιλώντας για 95 περίπου λεπτά μπροστά σε ένα κοινό κυρίως φοιτητών στο κεντρικό αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, αναφέρθηκε σε μια πλειάδα θεμάτων καταθέτοντας μια σειρά από προτάσεις. Άλλες από τις προτάσεις ήταν καινούργιες και άλλες ξαναειπωμένες, και άλλες ήταν λεπτομερείς και άλλες γενικές.

Κάποια από αυτά που πρότεινε ο Macron δεν είναι εφαρμόσιμα, κάποια άλλα θα βρουν ισχυρές αντιστάσεις και άλλα θα βρουν ένθερμους υποστηρικτές. Ήταν πάντως μια ομιλία με τέράστιο πάθος, ρυθμό και συγκρότηση. Ήταν μια ομιλία ενός παθιασμένου Ευρωπαίου.

Η ομιλία του Macron σχολιάζεται ήδη από πολιτικούς, δημοσιογράφους και αναλυτές και είναι σίγουρο ότι η συζήτηση για πολλές από τις προτάσεις του Macron θα ξεκινήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Jean-Claude Juncker ήταν ο πρώτος που αντέδρασε πολύ θετικά, ενώ πολύ θετική ήταν και η αντίδραση του ηγέτη των Πρασίνων της Γερμανίας Cem Özdemir. Ο βουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων και θεωρούμενος ως υπουργοποιήσιμος Alexander Graf Lambsdorff δήλωσε αντίθετος στην πρόταση του Macron για προϋπολογισμό της Ευρωζώνης αλλά ήταν θετικός στις υπόλοιπες προτάσεις.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron στην ομιλία του στη Σορβόνη [26/9/2017]

Το πακέτο των προτάσεων “Initiative Europe” του Macron

Οι κύριες προτάσεις του ήταν:

Ασφάλεια και Άμυνα

Ο Γάλλος Πρόεδρος πρότεινε την ενίσχυση της άμυνας και της ασφάλειας της Ευρώπης με τη δημιουργία ειδικότερα μιας «κοινής ευρωπαϊκής δύναμης παρέμβασης» με έναν κοινό προϋπολογισμό στον τομέα της άμυνας που θα ενεργεί με ένα «κοινό δόγμα» και μια ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών για να «φέρει κοντά μας τις δυνατότητες των πληροφοριών».

Όσον αφορά την ασφάλεια, ο Macron εξέφρασε επίσης την οικολογική πτυχή: “Η αλλαγή του κλίματος απειλεί. Κάλεσε για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δύναμης πολιτικής προστασίας, η οποία θα συγκεντρώνει τα εθνικά μέσα παρέμβασης για να ανταποκριθεί σε ολοένα και μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές όπως είναι οι σεισμοί και οι πλημμύρες”.

Μετανάστευση

“Η μεταναστευτική κρίση αποτελεί μόνιμη πρόκληση. Λείπει η αποτελεσματικότητα και η ανθρωπιά”, είπε ο Macron και πρόσθεσε πως θέλει να δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό γραφείο για το άσυλο και μια ευρωπαϊκή αστυνομία στα σύνορα “για να ελέγχει αποτελεσματικά τα σύνορά μας, να καλωσορίζει τους πρόσφυγες … και να στέλνει αμέσως πίσω όσους δεν έχουν δικαίωμα ασύλου”. Στόχος είναι η επιτάχυνση και η εναρμόνιση των διαδικασιών με τη χρήση διασυνδεδεμένων αρχεία και ασφαλών βιομετρικά εγγράφων ταυτότητας. Είπε επίσης ότι θέλει να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα κατάρτισης και ένταξης για τους πρόσφυγες.

Οικονομία και κοινωνική πολιτική

Όσον αφορά τα οικονομικά, ο Γάλλος Πρόεδρος είπε πως θα ήθελε να δημιουργήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο έναν “φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών”, ο οποίος θα “διατεθεί πλήρως για την παροχή βοήθειας” για την ανάπτυξη. “Υπάρχουν δύο χώρες στην Ευρώπη που έχουν φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών”: η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία. “Ας πάρουμε αυτόν τον φόρο, ας το γενικεύσουμε σε ολόκληρη την Ευρώπη”, είπε. Ο Macron είπε επίσης πως θέλει, έως το 2020, ένα ενιαίο ποσοστό για τη φορολογία των κερδών των επιχειρήσεων. “Η τήρηση του ενιαίου ποσοστού φορολογίας από τα κράτη-μέλη να είναι προϋπόθεση για την πρόσβαση στα διαρθρωτικά ταμεία”, εξήγησε. Είπε επίσης ότι επιθυμεί τη θέπσιση ένός κατώτατου μισθού, “προσαρμοσμένου στην οικονομική πραγματικότητα κάθε χώρας-μέλους”.

Ευρωζώνη

Για να “παραμείνει η Ευρωζώνη ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο”, ο Macron μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας “ενός ισχυρού προϋπολογισμού”, που θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση κοινών επενδύσεων από τους φόρους που συνδέονται με αυτόν τον προϋπολογισμό, και θέσης Υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα υπόκειται σε δημοκρατικό έλεγχο.

Αειφόρος ανάπτυξη

Όσον αφορά τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, ο πρόεδρος προτείνει να καθοριστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια “δίκαιη τιμή” για τον άνθρακα, το εμπόριο του οποίου θα οδηγεί στην τιμωρία των ρυπογόνων βιομηχανιών. Η τιμή αυτή θα πρέπει να είναι “αρκετά υψηλή” είπε, τουλάχιστον 25 έως 30 ευρώ ανά τόνο, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η οικολογική μετάβαση. Πρότεινε επίσης τη θέσπιση φόρου επί των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στα ευρωπαϊκά σύνορα, ο οποίος θα επιβάρυνε τις εισαγωγές από τις ρυπογόνες βιομηχανίες, προκειμένου να “εξασφαλιστεί ισότητα μεταξύ των ευρωπαίων παραγωγών και των ανταγωνιστών τους”.

Ψηφιακή τεχνολογία και καινοτομία

Για την ψηφιακή τεχνολογία, ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως θέλει να τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας καινοτομίας, ικανής να χρηματοδοτήσει από κοινού νέους τομείς έρευνας, όπως η τεχνητή νοημοσύνη. “Ας δημιουργήσουμε μέσα σε δύο χρόνια έναν ευρωπαϊκό οργανισμό για την καινοτομία, ώστε να μπει η Ευρώπη είμαστε στη θέση του καινοτόμου και όχι αυτού που απλά ακολουθεί τις εξελίξεις”. Είπε ακόμη πως θέλει να δημιουργήσει “Ευρωπαίους πρωταθλητές” στην ψηφιακή μετάβαση. “Η ψηφιακή ενιαία αγορά αποτελεί ευκαιρία για την προστασία των οικονομικών δεδομένων των εταιρειών μας”, ανέφερε. Πρόσθεσε ακόμη την επιθυμία του να φορολογήσει τις επιχειρήσεις του Διαδικτύου φορολογώντας την αξία “όπου δημιουργείται” και να ρυθμίζει τις μεγάλες πλατφόρμες.

Ευρωπαϊκοί θεσμοί και Δημοκρατία

“Πρέπει να ξαναφτιάξουμε το ευρωπαϊκό σχέδιο από και με τον λαό”, είπε ο Macron, ζητώντας “μια ευρεία συζήτηση για την Ευρώπη στις χώρες που το επιθυμούν” και έναν “ανοικτό, ελεύθερο, διαφανή και ευρωπαϊκό διάλογο» για να “προσφέρει περιεχόμενο στην Ευρώπη πριν από τις ευρωεκλογές του 2019”. Απέρριψε δε την ιδέα των δημοψηφισμάτων, διότι «όποιο και να είναι το ερώτημα, ο λαός θα ψηφίσει Όχι».

Ο Γάλλος Πρόεδρος πρότεινε την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου θεσπίζοντας πανευρωπαϊκές εκλογικές λίστες, ήδη από τις ευρωεκλογές του 2019. Το δε 2024, οι μισές έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εκλέγονται από αυτές τις πανευρωπαϊκές εκλογικές λίστες.

Πρότεινε επίσης τη μείωση των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε δεκαπέντε και πρότεινε για αρχή να μην ορίσουν Επίτροπο οι μεγάλες χώρες.

Νεολαία

Μπροστά στους φοιτητές της Σορβόνης, ο Macron πρότεινε τη δημιουργία τουλάχιστον 20 ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που θα λειτουργήσουν ως δίκτυο και θα επιτρέπουν στους φοιτητές να σπουδάσουν έξω από τη χώρα τους και να παρακολουθήσουν μαθήματα σε τουλάχιστον δύο γλώσσες. “Κάθε φοιτητής να μιλά τουλάχιστον δύο ευρωπαϊκές γλώσσες μέχρι το 2024”, είπε ο Macron.

 

Facebook Comments