Κύπρος: Μακρύς ο δρόμος για τις τράπεζες

StockWatch

Κύπρος: Μακρύς ο δρόμος για τις τράπεζες , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Το μακρύ δρόμο που πρέπει να διανύσουν οι κυπριακές τράπεζες μέχρι την ανάκαμψη αναδεικνύουν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν την Παρασκευή.

Οι δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες – η Τρ. Κύπρου και η Ελληνική – ανακοίνωσαν μεγάλες ζημιές με την εκτόξευση των επισφαλειών και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε ζημιές €2040 εκ. που προέκυψαν κυρίως από την πώληση των εργασιών της στην Ελλάδα και τα έξοδα αναδιάρθρωσης. Εξαιρουμένων αυτών, η Τράπεζα έχασε κοντά στα €440 εκ.

Η καταθετική βάση της Τράπεζας παρουσιάζει τάσεις σταθεροποίησης, με τις εκροές να έχουν περιοριστεί σημαντικά το τέταρτο τρίμηνο. Η εξάρτηση όμως σε δανεισμό από κεντρικές τράπεζες παραμένει ιδιαίτερα υψηλή – κοντά στα €11 δισ. – και ο ρυθμός μείωσης της εξάρτησης σχετικά χαμηλός.

Η κεφαλαιακή κατάσταση της Τράπεζας Κύπρου παρέμεινε το τέταρτο τρίμηνο του 2013 στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο τρίμηνο με τα κύρια βασικά ίδια κεφάλαια να φθάνουν το 10,2%. Δεδομένης της ζημιογόντας, προς το παρόν, πορείας της Τράπεζας η διατήρηση επαρκών κεφαλαίων θα εξαρτηθεί από το ρυθμό με τον οποίο η Τράπεζα μειώνει τα σταθμισμένα περιουσιακά της στοιχεία.
Το δανειστικό της χαρτοφυλάκιο παρουσίασε πάντως αισθητή μείωση το τέταρτο τρίμηνο κατά €0,7 δισ. – στα €26,7 δισ. ή το 39% του συνόλου των δανείων στην Κύπρο.

Η κεφαλαιακή κατάσταση της Τράπεζας θα εξαρτηθεί και από τη δυνατότητα διαχείρισης των δανείων €14 δισ. που δεν εξυπηρετούνται. Τα NPLs αυξήθηκαν κατά περίπου €0,9 δισ. μέσα σε ένα τρίμηνο.

Παρόμοια προβλήματα με το δανειστικό της χαρτοφυλάκιο αντιμετωπίζει η Ελληνική.

Οι ζημιές της έφθασαν τα €191 εκ. λόγω της εκτόξευσης των επισφαλειών στα €311 εκ. Τα έσοδα της μειώθηκαν κατά 17% με το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο να παρουσιάζει μικρότερη αύξηση από ότι αυτό της Τράπεζας Κύπρου.

Οι ζημιές μείωσαν τα κύρια βασικά ίδια κεφάλαια της Ελληνικής στο 7,3% ενεργοποιώντας τους όρους για μετατροπή €86 εκ. μετατρέψιμων αξιογράφων κεφαλαίου 1 (ΜΑΚ1). Με τη μετατροπή τα κεφάλαια της τράπεζας αυξάνονται σε 9,3%.

Με τη μετατροπή προέκυψε dilution των υφιστάμενων μετόχων κατά 24% χωρίς όμως να είναι γνωστό ακόμη ποιοι είναι οι κάτοχοι των ΜΑΚ1 που θα γίνουν μέτοχοι και πως θα αλλάξει η μετοχική σύνθεση της Τράπεζας. Μέχρι την Παρασκευή κατείχαν από 30% της Ελληνικής το hedge fund Third Point και η Wargaming και 15% η Δήμητρα Επενδυτική.

Η Ελληνική διαθέτει πάντως άλλα €170 εκ. μετατρέψιμα αξιόγραφα ως κεφαλαιακό μαξιλάρι. Οι υφιστάμενοι μεγαλομέτοχοι φαίνεται να κάνουν επίσης σχεδιασμούς για νέα έκδοση κεφαλαίων, ώστε η Τράπεζα να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο δίκτυ κεφαλαιακής ασφάλειας.

Παρά τις δυσκολίες των καιρών και την απώλεια καταθέσεων, η ρευστότητα της Τράπεζας παραμένει ισχυρή. Η Τράπεζα δεν έχει καθόλου εξάρτηση σε δανεισμό από κεντρικές τράπεζες και έχει €1,1 δισ. περισσότερες καταθέσεις από ότι δάνεια. Η Τράπεζα έχει κοντά στα €2 δισ. κατατεθειμένα σε κεντρικές ή σε άλλες τράπεζες.