Αύξηση παρουσίασαν συνολικά τα μεγέθη της Aegean το 2013.Τα έσοδά της το 2013 ανήλθαν σε 682,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 21% σε σχέση με το 2012, ενώ παρουσίασε καθαρά κέρδη μετά από φόρους ύψους 66,3 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με ζημίες 10,5 εκατ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

H Αegean μετέφερε 6,8 εκατομμύρια επιβάτες το 2013, παρουσιάζοντας αύξηση 12% και πετυχαίνοντας σημαντική βελτίωση πληρότητας από 74% σε 79%.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, μεταξύ 2011 και 2013 ο συντελεστής πληρότητας βελτιώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, διαμορφώνοντας ουσιαστικά την κερδοφορία της Aegean.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη πως η βελτίωση του κύκλου εργασιών και του αποτελέσματος προήλθε κατά κύριο λόγο από την εξαιρετική απόδοση του δικτύου εξωτερικού, με 14% αύξηση της κίνησης σε 4 εκατομμύρια επιβάτες, λόγω της ωρίμασης της παρουσίας της Aegean σε σημαντικές αγορές εξωτερικού, αλλά και των ευνοϊκών συνθηκών ζήτησης που επεκράτησαν για τη χώρα.

Η κίνηση εξωτερικού της εταιρείας ήταν αυξητική τόσο προς την Αθήνα, όσο και προς τις έξι περιφερειακές βάσεις της Aegean.

Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 94 εκατ. ευρώ, συνεισφέροντας στη σημαντική ενίσχυση των συνολικών διαθεσίμων της εταιρείας σε 239 εκατ. ευρώ από 156 εκατ. ευρώ το 2012.

Όπως είναι γνωστό τον Οκτώβριο του 2013 ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Olympic Air μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το 2013, η Olympic Air παρουσίασε έσοδα ύψους 167,4 εκατ. ευρώ για το σύνολο του έτους, επιβατική κίνηση 2 εκατομμύρια επιβάτες (1,7 εκατ. εσωτερικού και 0,3 εκατ. εξωτερικού) και καθαρές ζημίες μετά από φόρους ύψους 13,9 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνει η Aegean, λόγω του χρόνου της συναλλαγής, τα μεγέθη της Olympic Air ενοποιήθηκαν μόνο για τους δύο τελευταίους μήνες του έτους.

Συνεπώς, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του νέου ομίλου διαμορφώθηκε για το 2013 σε 699 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους σε 57,8 εκατ. ευρώ.

Λαμβάνοντας υπόψη τα μεγέθη για το σύνολο του έτους 2013, σε αθροιστικό επίπεδο, τα έσοδα των δύο εταιρειών διαμορφώθηκαν σε 847 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους σε 52,5 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, η αθροιστική επιβατική κίνηση των δύο εταιρειών για το 2013 ανήλθε σε 8,8 εκατομμύρια επιβάτες, εκ των οποίων 4,3 εκατομμύρια επιβάτες ταξίδεψαν στο δίκτυο εξωτερικού. Οι χιλιομετρικοί επιβάτες ανήλθαν σε 8,4 δισ.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, τα συγκεκριμένα μεγέθη πρέπει να θεωρούνται και πρακτικά η αφετηρία του νέου Ομίλου.

Δήλωση Δ. Γερογιάννη

«Το 2013 ήταν μια χρονιά ορόσημο για την εταιρεία μας: Συνεχίσαμε με επιτυχία την επένδυση μας στην εξωστρέφεια, συνεισφέραμε σημαντικά στην ανάπτυξη του Ελληνικού τουρισμού και της περιφέρειας, ενώ παράλληλα επιτύχαμε την επιστροφή στην κερδοφορία» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean.

Πρόσθεσε πως στο τέλος του έτους με την συνένωση με την Οlympic Αir μπήκαν οι βάσεις για μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακας και ενίσχυση της δυναμικής ανάπτυξης. Ήδη, σύμφωνα με τον κ. Γερογιάννη, οι πρώτες συνέργειες του δικτύου αλλά και της νέας τιμολογιακής πολιτικής παράγουν αποτελέσματα με άνοδο στην κίνηση.

Επισήμανε όμως πως χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια για να μεταφρασθεί η νέα προοπτική σε σταθερή ανάπτυξη των μεγεθών και μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα.

Ο κ. Γερογιάννης σημείωσε ακόμη πως η αδυναμία της εσωτερικής ζήτησης παραμένει, με τάσεις όμως σταθεροποίησης σε χαμηλά επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα, η χρονιά ξεκινά με ιδιαίτερα θετικές προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό.

Όπως είπε, η ζήτηση από το εξωτερικό προς την χώρα μας φαίνεται και πάλι αυξητική για το 2014, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον τρίτων ανταγωνιστικών εταιρειών, που προχωρούν σε σημαντική αύξηση της προσφερόμενης χωρητικότητας προς τη χώρα μας.

«Στο περιβάλλον αυτό μπορούμε πλέον μαζί με την Olympic Air να ανταποκριθούμε δυναμικά με ταυτόχρονη επένδυση στην ανάπτυξη από την Αθήνα και την περιφέρεια αλλά και με τη νέα τιμολογιακή πολιτική που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των σημερινών επιβατών. Η ενοποίηση των διοικητικών, εμπορικών, οικονομικών και τεχνικών υπηρεσιών προχωρά σύμφωνα με το σχεδιασμό και αναμένεται να επιφέρει περαιτέρω επίτευξη οικονομιών κλίμακας» κατέληξε.

Facebook Comments