Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους δείκτες να ανακάμπτουν μετά τη χθεσινή βουτιά. Η κατάσταση με την ουκρανική κρίση φαίνεται να αποκλιμακώνεται, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να διεκδικήσει τον έλεγχο της Κριμαίας.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 1,68% στις 6.821 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 2,43% στις 9.585 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 2,52% στις 4.399 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με κέρδη 2,01% στις 337 μονάδες.

Στη Ρωσία, ο δείκτης Micex ενισχύθηκε κατά 5,3%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάιο του 2010, ενώ ανέκαμψε από το χθεσινό -11%. Παράλληλα, το ρωσικό νόμισμα, ρούβλι, ενισχύεται κατά 1,1% έναντι του δολαρίου, ανακάμπτοντας από τα ιστορικά χαμηλά που βρέθηκε χτες.

Σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν διευκρίνισε ότι η Ρωσία θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στη περιοχή της Κριμαίας ενώ αρνήθηκε ότι η Ρωσία εποφθαλμιά μια προσάρτηση της Χερσονήσου της Κριμαίας στη ρωσική επικράτεια.

Παράλληλα εξήγησε ότι δεν υπάρχει λόγος στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία προς το παρόν, παρόλα αυτά υπογράμμισε ότι η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμά της να επέμβει σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο. «Η στρατιωτική επέμβαση αποτελεί την έσχατη λύση για τη Ρωσία» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Στο ταμπλό, κέρδη 13% κατέγραψε η  Ashtead Group, η οποία ανακοίνωσε αύξηση 54% των προ φόρων κερδών το τρίτο τρίμηνο της χρήσης 2013-2014.

Κέρδη 1,7% σημείωσε και η  Glencore Xstrata, καθώς τα αποτελέσματα του 2013 ικανοποίησαν τους αναλυτές, παρά την επιβάρυνση των 7,5 δισ. δολαρίων που ενέγραψε λόγω της Xstrata, ενώ την ίδια ώρα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην πώληση του Περουβιανού πρότζεκτ για τον χαλκό.

Στον αντίποδα, η Bank of Ireland υποχώρησε κατά 11%, καθώς έγινε γνωστό ότι δύο εκ των μεγαλυτέρων μετόχων της, ο επενδυτής Wilbur Ross και η Fairfax Financial, ξεκίνησαν τις διαδικασίες για την πώληση του 6,4% της συμμετοχής τους στην μεγαλύτερη τράπεζα της Ιρλανδίας.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο δείκτης τιμών παραγωγού στην Ευρωζώνη υποχώρησε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μείωση κατά μόλις 0,1%. Σε ετήσια βάση, οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν κατά 1,4%, ενώ οι αναλυτές περίμεναν πτώση 1,3%.

Facebook Comments