Διευρύνεται η διαφορά στις εκτιμήσεις και τις απόψεις της Τράπεζας της Ελλάδος και των τροϊκανών, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει το «ρήγμα» στον υπολογισμό του ύψους των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, κατά περίπου 2,5 – 3 δισ ευρώ, αν όχι και ακόμη υψηλότερα….

Σταθερή στην επιχειρηματολογία της, η κεντρική τράπεζα της χώρας, που έχει την πλήρη αποδοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στους ελέγχους της Blackrock- και οι οποίοι Πέμπτη με Παρασκευή δίνονται αναλυτικά στη δημοσιότητα – εμμένει για το εύλογο των κεφαλαίων που απαιτούνται και τα οποία δεν υπερβαίνουν τα 6,2 δισ ευρώ, διαμορφούμενα από το επίπεδο των 5,8 δισ ευρώ και άνω.

Αμετακίνητη η τρόικα στις δικές της πεποιθήσεις, ειδικότερα η πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία δεν αναθεωρεί τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις για ανάγκες σε νέα κεφάλαια της τάξεως των 8,5 – 9 δισ ευρώ, γεγονός που διευρύνει το «χάσμα» μεταξύ των τροϊκανών και της Τράπεζας της Ελλάδος. Βέβαια έχει σημασία να τονισθεί και να υπενθυμισθεί ότι τρόικα, σημαίνει ΔΝΤ, αλλά και Ευρωπαϊκή Ενωση και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, της οποίας ο επικεφαλής, κ. Μάριο Ντράγκι , έχει επανειλλημένα τοποθετηθεί υπέρ της Τραπέζης Ελλάδος, αναγνωρίζοντας τον αποκλειστικό της ρόλο ως εποπτεύουσα αρχή της χώρας και προφανώς, πλήρως αρμόδιας για τη διαχείριση των stress tests.

Σημειωτέον δε, ότι η Τράπεζα της Ελλάδος όχι μόνο υιοθέτησε τη μεθοδολογία και τους ενδελεχείς ελέγχους της καταξιωμένης Blackrock αλλά, επιπλέον, ζήτησε και έλαβε τις αντίστοιχες γνωματεύσεις και εγκρίσεις για το σωστό των παραδοχών, από την Ernst Young και τη Rothschilds. Για λόγους διαφανείας, πέραν της τυπικής ανάγκης ενημέρωσης, αλλά και σαν απάντηση σε όσα εξακολουθεί και ισχυρίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με το οποίο ουσιαστικά κλιμακώνεται η κόντρα, η κεντρική τράπεζα της χώρας θα δώσει στο φως της δημοσιότητας μέχρι το τέλος της εβδομάδος ( Πέμπτη – Παρασκευή) δύο σημαντικά έγγραφα:

Κατ αρχήν, θα αποκαλύψει τους επιμέρους ελέγχους και τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών, που έκανε με βάση το ήπιο, βασικό σενάριο ο διεθνής οίκος (Blackrock) σε κάθε έναν από τους συστημικούς ομίλους, οπότε θα αποκαλυφθεί πλήρως η πραγματική, με βάση τα stress tests εικόνα κάθε τραπεζικού ομίλου και το ακριβές έλλειμμα σε κεφάλαια.

Δεύτερον, θα γνωστοποιηθεί το πόρισμα- έκθεση της ίδιας της Τράπεζας της Ελλάδος επί του καυτού θέματος της ανακεφαλαιοποίησης, το οποίο θα θίγει όλες τις πτυχές και τις διαστάσεις που χρήζουν διευθέτησης, καθώς και τα διάφορα ανοιχτά μέτωπα. Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί ένα νέο θεσμικό πλάισιο για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών (Εθνικής, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς καθώς και της Τράπεζας Ατττικής), αναφορικά με τη δυνατότητα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να πουλήσει συμμετοχές του, σε τιμή κατώτερη της τιμής κτήσης, αλλά και σε σχέση με το χρονικό διάστημα που αυτό θα μπορεί να συμβεί.

Σε μία περίοδο που η χώρα «διψά» για προσέλκυση επενδύσεων και προσπαθεί να δελεάσει το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, είναι σημαντικό να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις αυτές και να δοθεί το πράσινο φως της εκκίνησης. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ιδιαίτερη σημασία η περίπτωση της Eurobank, η οποία προκειμένου να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, θα πρέπει να γνωρίζει το συγκεκριμένο ύψος κεφαλαιακών αναγκών ( μέχρι σήμερα θεωρητικά είναι 2,5 δισ ευρώ, αλλά κάποιες «Κασσάνδρες» το ανεβάζουν στα 3 δισ ευρώ και άνω).

Αναφορικά με το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών, η τρόικα φαίνεται να διαφωνεί με αφορμή και πρόσχημα τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε χωρίς να αναφέρεται σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες ή εισηγήσεις. Πάντως, όλη η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ των τροϊκανών και της Τράπεζας της Ελλάδος στα κεντρικά γραφεία της τελευταίας, δεν διήρκησε πάνω από μιάμιση ώρα .

Το ερώτημα τώρα είναι πώς θα προωθηθούν οι αλλαγές του νόμου της ανακεφαλαιοποίησης, όταν οι δύο πλευρές διατηρούν αγεφύρωτο ένα χάσμα της τάξεως των 3 δισ ευρώ….και ποιά θα είναι η συμβολή της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Facebook Comments