Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έστειλε χθες στο Κογκρέσο την πρότασή του για τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2015 (ξεκινά τον προσεχή Οκτώβριο), με το βλέμμα στραμμένο στη συσπείρωση των Δημοκρατικών ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, όπου θα κριθούν όλες οι θέσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων και το ένα τρίτο της Γερουσίας.

Βασικός άξονας του προϋπολογισμού των 3,9 τρισ. δολαρίων είναι η αύξηση του φορολογικού βάρους στα πλουσιότερα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ώστε να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις σε έργα υποδομής και στην εκπαίδευση και να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση των φτωχότερων νοικοκυριών.

Στο σχέδιο Ομπάμα ξεχωρίζει η επιβολή του λεγόμενου «φόρου Μπάφετ» στους πολύ πλούσιους, αλλά και η αύξηση των φόρων στη μεγάλη ιδιοκτησία, στα χρηματοοικονομικά ιδρύματα, στα προϊόντα καπνού και στους διαχειριστές ιδιωτικών επενδυτικών funds. Τέτοιες προτάσεις, βέβαια, δεν έχουν πιθανότητες να «περάσουν» από το Κογκρέσο, με δεδομένη την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπένερ έκανε λόγο για τον «πιο ανεύθυνο προϋπολογισμό που έχει καταθέσει ποτέ ο Ομπάμα».

Παρά τους αρχικούς υψηλούς τόνους, η διαπραγμάτευση μεταξύ Λευκού Οίκου και Κογκρέσου τους επόμενους μήνες αναμένεται να εξελιχθεί πολύ πιο ομαλά σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αφενός γιατί οι πρόσφατες συμφωνίες για το πλαφόν δανεισμού και τις ομοσπονδιακές δαπάνες απασφάλισαν τις δημοσιονομικές «νάρκες» για το ορατό μέλλον, αφετέρου επειδή η μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων των ΗΠΑ και η ανάκαμψη της οικονομίας αμβλύνουν τις πιέσεις.

Facebook Comments