Κάμψη της ζήτησης για αρώματα και καλλυντικά το 2012

MarketNews

Κάμψη της ζήτησης για αρώματα και καλλυντικά το 2012, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Πτώση παρουσίασε η ζήτηση για τα προϊόντα του κλάδου αρωμάτων και καλλυντικών το 2011 και του πρώτους μήνες του 2012, καθώς η οικονομική ύφεση συνέβαλε στον περιορισμό της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, όπως σημειώνει σε πρόσφατη μελέτη της η Hellastat.

Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχάνων και Αντιπροσώπων Καλλυντικών (ΠΣΒΑΚ), η αξία της εγχώριας αγοράς καλλυντικών (σε τιμές καταναλωτή) ακολουθεί πτωτική πορεία, φθάνοντας το 2011 στα 931 εκατ. ευρώ (-11% έναντι του 2010). Αξιοσημείωτη κάμψη έχουν υποστεί επίσης τα προϊόντα μακιγιάζ και τα προϊόντα μαλλιών (-16,7% και -14,6% αντίστοιχα από το 2010).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης όγκου των καταστημάτων πώλησης φαρμακευτικών ειδών και καλλυντικών υποχώρησε το 2011 κατά 9%. Η πτώση συνεχίστηκε και τους πρώτους εννέα μήνες του 2012, με τον δείκτη όγκου να σημειώνει περαιτέρω υποχώρηση 10,6% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2011.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη της Hellastat, η πολιτική των εκπτώσεων και προσφορών που εφαρμόζουν οι περισσότερες εταιρείες του κλάδου συρρικνώνει περαιτέρω τα περιθώρια κερδοφορίας τους, ενώ ο κλάδος πλήττεται και από παραεμπόριο πλαστών καλλυντικών αμφιβόλου ποιότητας, τα οποία τιμολογούνται φθηνότερα.